DEH

DEH

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Φωτοβολταϊκά έργα μαμούθ «κυνηγάει» η ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ για fast track πάρκα 600 MW


 
Θοδωρής Παναγούλης
Τη συμμετοχή της σε τρείς εταιρείες που έχουν ήδη ενταχθεί από το 2011 και 2012 στη διαδικασία fast track προκειμένου να αναπτύξουν πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά επενδυτικά σχέδια, επιδιώκει και έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική 100% -ως γνωστόν- της ΔΕΗ.
Πρόκειται για τρία project, δύο επιχειρηματικών ομίλων, συνολικής δυναμικότητας 397 MW. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, επιδιώκει να επαναθερμάνει το παλιό επενδυτικό σχέδιο της ίδιας της ΔΕΗ για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Πτολεμαΐδα.
Συνεπώς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει τελικά και ποιό μέρος των επιδιώξεών της θα επιτευχθεί, «κυνηγάει» αυτή τη στιγμή τη δημιουργία 4 πολύ μεγάλων έργων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 600 MW, των οποίων ο συνολικός επενδυτικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 420 εκατ. ευρώ.
Το στοιχείο που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις παλιές fast track φωτοβολταϊκές επενδύσεις είναι η εξασφάλιση πολύ μικρότερης, σταθερής όμως ταρίφας, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Ειδικότερα, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ η οποία έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις που είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν υποχρεώνονται σε διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά παίρνουν σταθερή ταρίφα απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας.
Η ταρίφα που καθόρισε η ΡΑΕ είναι το 85% της τιμής που προέκυψε από τον πιλοτικό διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση, μιλάμε για εξασφαλισμένη ταρίφα 20ετίας λίγο κάτω από τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ταρίφα που εκτιμάται ότι δίνει βιώσιμες επενδύσεις. Ούτως ή άλλως το κόστος των φωτοβολταϊκών επενδύσεων έχει μειωθεί δραματικά (υπολογίζεται σε 700 χιλιάδες ευρώ το Μεγαβάτ) και βέβαια οι πάντες έχουν επίγνωση ότι οι εποχές των μεγάλων αποδόσεων και της ταχύτατης απόσβεσης έχουν παρέλθει.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που έχουν στα χέρια τους τα fast track έργα, προκειμένου να τα «ξεμπλοκάρουν» και να τα αναπτύξουν από κοινού.
Τα έργα
1) Από τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που έχουν έργα fast track, το ένα έχει δύο «πακέτα» φωτοβολταϊκών πάρκων, διάσπαρτων σε όλη την Ελλάδα (Βοιωτία, Λάρισα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κορινθία, Λακωνία, Φθιώτιδα κ.λπ.). Το ένα «πακέτο», ενταγμένο το 2011, είναι 131 MW και το δεύτερο, ενταγμένο το 2012, είναι 166 MW. Δηλαδή συνολική δυναμικότητα αυτού του επιχειρηματικού σχήματος 297 MW.
Για να προχωρήσουν τα δύο παραπάνω «πακέτα» έργων πρέπει να λυθούν αρκετές εκκρεμότητες σύνδεσης με το δίκτυο, σε κάποια τουλάχιστον από τα πάρκα και κυρίως σε εκείνα που είναι προγραμματισμένα για την Πελοπόννησο όπου, ως γνωστόν, υπάρχει κορεσμός του δικτύου.
2) Το δεύτερο επιχειρηματικό σχήμα έχει στην κατοχή του έργο fast track, ενταγμένο το 2012, δυναμικότητας 100 MW σε περιοχή του νομού Δράμας.
Το πρόβλημα που πρέπει να υπερπηδηθεί με αυτό το έργο είναι ότι δεν έχουν καταβληθεί τέλη διακράτησης των αδειών για όλα τα προηγούμενα χρόνια.
3) Το έργο της ίδιας της ΔΕΗ είχε ενταχθεί το 2011 και αφορά ένα από τα μεγαλύτερα ενιαία φωτοβολταϊκά πάρκα, δυναμικότητας 200MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης στο νομό Κοζάνης. Ο φορέας του έργου ήταν η εταιρεία «Ηλιακό Βέλος» που είχε δημιουργήσει η ΔΕΗ και είχε προκηρυχθεί και διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή που θα συμμετείχε στο project.
Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο είναι ότι έχει πλέον απενταχθεί από τα έργα fast track, καθώς η τότε διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούσε ότι δεν είχε καμία τύχη. Συνεπώς σήμερα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον καθορισμό ταρίφας εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται κάποιες εναλλακτικές λύσεις για το ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: