DEH

DEH

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Αντιδράσεις και Από ΔΕΗ και Από Εναλλακτικούς Προκάλεσε η Τελευταία Δημοπρασία ΝΟΜΕ


Αντικείμενο σφοδρής κριτικής έγινε η τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών που καταγράφηκαν σε αυτή.
Αιτία ήταν η εξαιρετικά υψηλές τιμές που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν βολές τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους εναλλακτικούς παρόχους – όπως είναι φυσικό, με διαμετρικά αντίθετη επιχειρηματολογία.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι οι ανταγωνιστές της στη λιανική είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ποσότητες ηλεκτρισμού με κόστος 15% μικρότερο από το δικό της, ενώ, αντίθετα, οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές (43 και 43,05 ευρώ ανά MWh, καθώς η δημοπρατούμενη ποσότητα ήταν περιορισμένη, στις 145 MWh/h), δεν τους δίνει δυνατότητα πιο φθηνών τιμολογίων στους καταναλωτές σε σχέση με αυτή της ΔΕΗ. Σημειώνουν, μάλιστα, πως οι τιμές θα μειωθούν μόνο αν υπάρξει μεγάλη αύξηση στις διατιθέμενες ποσότητες σε επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στην επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ, τον Οκτώβριο, θα διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς στις προγραμματισμένες 246 MWh/h θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό, βάσει λόγω του επικαιροποιημένου μνημονίου, ενώ, αν δεν έχει μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά στο ύψος του ποσοστού-στόχου η ποσότητα θα αυξηθεί.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η ΔΕΗ αναγκάστηκε να εκδώσει και έγγραφη ανακοίνωση για να διαψεύσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σημείωσε κέρδη από την τελευταία δημοπρασία. Έτσι, η Επιχείρηση υπογράμμισε ότι, αντίθετα, υπέστη ζημίες ύψους 8 εκατ. ευρώ, καθώς οι ποσότητες αυτές διετέθησαν πολύ χαμηλότερα απ’ ό, τι αν είχαν πωληθεί στην ΟΤΣ στη χονδρική. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Επιχείρηση, στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε το πρώτο τρίμηνο του έτους, εκτιμά την επιβάρυνση από τις δημοπρασίες σε 21,8 εκατ. ευρώ.
Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν δεχθεί αρνητική κριτική τόσο από τη ΔΕΗ, που τονίζει ότι αναγκάζεται να πωλήσει ποσότητες ηλεκτρισμού πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, όσο και από κάποιους ιδιώτες, που θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες αυτές.Επίσης, ορισμένοι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να διασφαλιστεί ότι οι ποσότητες που αγοράζονται κατά τις δημοπρασίες θα διατίθενται κυρίως στην εγχώρια αγορά, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, και να μην εξάγονται.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως κάθε αλλαγή στη διαδικασία θα πρέπει να βρει σύμφωνους τους θεσμούς, που ως τώρα είναι κάθετα αντίθετοι σε ενδεχόμενη επιβολή ποσοστώσεων στις εξαγωγές, καθώς θεωρούν πως οι ιδιώτες προμηθευτές θα πρέπει να έχουν την ίδια ευελιξία με τη ΔΕΗ, για την οποία δεν υπάρχει κανενός είδους ανάλογο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: