DEH

DEH

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΔΕΗ: Δαπανήσαμε 3,2 δις. ευρώ το διάστημα 2012 – 2015 για κοινωνικά τιμολόγια και ρεύμα στα νησιά

 
ΔΕΗ: Δαπανήσαμε 3,2 δις. ευρώ το διάστημα 2012 – 2015 για κοινωνικά τιμολόγια και ρεύμα στα νησιά Νίκος Θεοδωρόπουλος
 
Με φυλλάδιο που αποστέλλει στους πελάτες της, η εταιρία τους πληροφορεί για τα επιπρόσθετα κόστη που επωμίζεται, αλλά και για τα ποσά που διεκδικεί να της επιστραφούν
Καμπάνια ενημέρωσης των πελατών της κάνει η ΔΕΗ, βάζοντας στους λογαριασμούς ρεύματος ενημερωτικό φυλλάδιο με το οποίο δίνει πληροφορίες για τα ποσά που θέλει να ανακτήσει από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Το οικονομικό αίτημα της ΔΕΗ ανέρχεται σε 735,09 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 μέχρι τα τέλη του 2015.
Ο Ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας, η ΡΑΕ, αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να κάνει γνωστή την απόφασή του για το ποσό που θα ανακτήσει τελικά η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της ανάκτησης αναμένεται να κυμανθεί από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τα μισά χρήματα που διεκδικεί η ΔΕΗ.  
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, η ΔΕΗ  θα απωλέσει έως και 385 εκατ. ευρώ με βάση τις δαπάνες που έχει κάνει και δεν αναγνωρίζει η ΡΑΕ.
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι η επιπλέον δαπάνη, ώστε οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών να έχουν την ίδια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την υπόλοιπη Ελλάδα, ανήλθε σε 2,89 δις. ευρώ και αφορά το 89,49% του συνόλου των δαπανών.
Οι διοικήσεις της ΔΕΗ, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή, προτίμησαν να ξοδεύει περίπου 3 δις. ευρώ για την αγορά μαζούτ την τετραετία 2012 – 2015, ενώ δεν συνέβαλαν πιο αποφασιστικά στη διασύνδεση των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Έτσι, ακόμη και σήμερα συνεχίζεται το καθεστώς της ηλεκτροδότησης των νησιών μέσω της παραγωγής ρεύματος με χρήση μαζούτ από τοπικές μονάδες.   

Δαπάνες για κοινωνική «πολιτική»

Σε ότι αφορά στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), στο φυλλάδιο αναφέρεται πως πρόκειται για το τιμολόγιο των πολυτέκνων και των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ γίνεται αναφορά στο κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ από τις εκπτώσεις που προσφέρει.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ γράφει έλλειμμα 161,4 εκατ. ευρώ από την παροχή ρεύματος σε ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, ενώ από την κατηγορία των πολυτέκνων το ποσό ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει και άλλα επιπλέον κόστη από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για κοινωνικούς λόγους.  
Συνολικά, η ΔΕΗ υποστηρίζει πως δαπάνησε το ποσό των 3,22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012 - 2105 για να έχουν ρεύμα οι κάτοικοι των νησιών όπως και για την υποστήριξη των κοινωνικών τιμολογίων.
Τα κρατικά έσοδα ανήλθαν σε 511,3 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο πετρελαίου και ο ΦΠΑ από τη χρέωση στα ΥΚΩ ανήλθε στα 324,3 εκατ. ευρώ.  
Οι δαπάνες της ΔΕΗ για καύσιμα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά έφθασαν τα 2,34 δις. ευρώ.  
Να σημειωθεί ότι στον τελευταίο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ ανέλαβαν να προμηθεύουν τη ΔΕΗ με πετρέλαιο.
Πάντως, σε περίπτωση που η ΡΑΕ δεν αποδεχθεί το αρχικό αίτημα της ΔΕΗ για ανάκτηση των 735,09 εκατ. ευρώ, τότε η εταιρία διακινδυνεύει να χάσει σε αξιοπιστία έναντι των πελατών της, εκτός και αν καταγγείλει τη ΡΑΕ που δεν αποδέχθηκε τις συγκεκριμένες δαπάνες.

 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: