DEH

DEH

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Έρευνα της ΡΑΕ για τις εξαγωγές ρεύματος που αποκτήθηκε μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ – Οι εταιρίες που εξάγουν

Έρευνα της ΡΑΕ για τις εξαγωγές ρεύματος που αποκτήθηκε μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ – Οι εταιρίες που εξάγουνΝίκος Θεοδωρόπουλος
 
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν πως η αύξηση της τιμής στην τελευταία δημοπρασία είναι αποτέλεσμα της μικρής προσφερόμενης ποσότητας και της αυξημένης ζήτησης 
Στην αυξημένη ζήτηση και τη σχετικά μικρή ποσότητα δημοπράτησης που ανήλθε μόλις σε 145 MW αποδίδουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την άνοδο της τιμής στη δημοπρασία ΝΟΜΕ που έφθασε στα 43 ευρώ έναντι των 32 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.  
Όμως η αύξηση της τιμής των ΝΟΜΕ ψαλιδίζει τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών προμηθευτών, οι οποίοι χάνουν μέρος της δυνατότητας που τους δίνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ να προσφέρουν ελκυστικότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν καινούργιους πελάτες.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του World Energy News στις 26 Ιουνίου 2017 υπό τον τίτλο «Στα χέρια της ΔΕΗ το μέλλον των ιδιωτών προμηθευτών» είχε αναδείξει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν αγοράσει ποσότητες ενέργειας από τα ΝΟΜΕ συνολικού ύψους 530 Gwh από τον περασμένο Οκτώβριο και οι εν λόγω ποσότητες ποτέ δεν καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά και είναι πολύ πιθανό να διοχετεύθηκαν στις ξένες αγορές.
Οι ιδιώτες προμηθευτές διέθεσαν στους πελάτες τους 111 Gwh, ενώ αν λειτουργούσε η αγορά ενέργειας θα έπρεπε να είχε διατεθεί το σύνολο της ποσότητας που αγοράστηκε από τα ΝΟΜΕ.
 
Έρευνα από τη ΡΑΕ

Πηγή από τη ΡΑΕ ανέφερε στο World Energy News ότι οι ποσότητες που αγοράζονται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι για την εγχώρια αγορά και όχι για να κατευθύνονται στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.  
Επιβεβαίωσε δε πως υπάρχει σκέψη να μπει πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος από τις συμμετέχοντες.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πρέπει είτε να μπει όριο στην αγορά ποσοτήτων ρεύματος από τους συμμετέχοντες είτε να αυξηθούν σημαντικά οι ποσότητες στις δημοπρασίες διότι είναι προφανές ότι ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης.
H ΡΑΕ διενεργεί έρευνα για τις ποσότητες που αγοράστηκαν από τα ΝΟΜΕ και αναζητεί σε ποια αγορά διοχετεύτηκαν.  
Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται στο μέλλον να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ η προοπτική του πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος είναι απαραίτητη η έγκριση από τους θεσμούς.  

Οι εταιρείες που κάνουν εξαγωγές ρεύματος   

Οι ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν στο εξωτερικό έφθασαν τις 176.860 Mwh το Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή πτώση σε σχέση με το Μάιο που ήταν στις 178.027 Mwh.
Τον Απρίλιο ήταν 120.298 Mwh, το Μάρτιο 120.298 Mwh και τον Ιανουάριο 281.179 Mwh.  
Οι μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν στο εξωτερικό ήταν το περασμένο Οκτώβριο και ανήλθαν σε 407.703 Mwh.
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που είναι σε θέση να διαθέτουν ρεύμα σε ξένες αγορές ανέρχονται σε 30.
Οι πιο μεγάλοι εξαγωγείς το μήνα Ιούνιο ήταν η GEN – I ATHENS, η οποία έκανε εξαγωγές συνολικού ύψους 91,5 MW, η εταιρεία Danskecom με 47 MW, η EZPADA με 37 MW και η HSE 14 MW.
Σε σύνολο 244,44 MW που ήταν οι εξαγωγές ρεύματος τα υπόλοιπα 54,5 MW διοχετεύθηκαν από τις υπόλοιπες εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που έκαναν εξαγωγές το Ιούνιο εμφανίζονται να έχουν κάνει εισαγωγές σε διπλάσιες ποσότητες ρεύματος.  
Η εταιρεία GEN - I ATHNES έκανε εισαγωγές 314 MW.
Στις εξαγωγές συμμετείχε και η ΔΕΗ με μικρές ποσότητες που έφθαναν μόλις σε 1,5 MW. 
 


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: