DEH

DEH

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Χωρίς Γεωλόγο εδώ και χρόνια το Ορυχείο Αμυνταίου! – Παρά το ιστορικό κατολισθήσεων

Συμπληρώθηκε πλέον ένας ολόκληρος μήνας από την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Ορυχείο Αμυνταίου (10 Ιουνίου) που προξένησε τεράστια καταστροφή σε τέσσερις μεγάλους εκσκαφείς, οι οποίοι θάφτηκαν κάτω από 80 εκατομμύρια κυβικά χώμα, αν και νεώτερες πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν πως σώζεται μάλλον το ένα σκαπτικό μηχάνημα.
Κι ενώ η τοπική κοινωνία και η ίδια η ΔΕΗ αναμένει με μεγάλη αγωνία το πόρισμα για τα αίτια της τόσο μεγάλης κατολίσθησης, αφού η ΔΕΗ κατά τους ισχυρισμούς της ανέμενε μεν κατολίσθηση στο εν λόγω ορυχείο αλλά μικρότερης κλίμακας, έρχονται στο φως απίστευτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ορυχείο Αμυνταίου λειτουργεί εδώ και χρόνια ολόκληρα χωρίς να διαθέτει ούτε έναν Γεωλόγο!
Το «e-ptolemeos.gr» αφού ερεύνησε τις σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν το τελευταίο διάστημα, διαπίστωσε ότι έχουν πράγματι βάση: Το ορυχείο Αμυνταίου δεν διαθέτει κανέναν Γεωλόγο. Διέθετε παλαιότερα δύο μόλις μόνιμους Γεωλόγους, εκ των οποίων ο ένας (Υδρογεωλόγος) έφυγε στη σύνταξη πριν χρόνια, ενώ ο δεύτερος συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 5 χρόνια περίπου, χωρίς ωστόσο να αναπληρωθεί καμία από τις δύο θέσεις Γεωλόγων όλα αυτά τα χρόνια.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έγκυρη πηγή, κατά διαστήματα είχαν προσληφθεί δυο συμβασιούχοι Γεωλόγοι στο ορυχείο Αμυνταίου, με 8μηνα.  Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι εδώ και χρόνια ολόκληρα ένα ορυχείο με εντοπισμένα ρήγματα (τουλάχιστον το ένα) και ιστορικό κατολισθήσεων λειτουργεί χωρίς Γεωλόγο για να παρακολουθεί την κίνηση των ρηγμάτων του ορυχείου. Ένα ορυχείο για το οποίο η ίδια η ΔΕΗ έλεγε σε ανακοίνωσή της με αφορμή κατολίσθηση που είχε σημειωθεί στις 17/01/2006 ότι οι κατολισθήσεις οφείλονται «στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και σε υπόγεια νερά που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή».
Υποτίθεται βέβαια ότι η ΔΕΗ μεριμνά ώστε να υπάρχει ένα σχετικό ισοζύγιο στο προσωπικό της, να καλύπτονται δηλαδή οι κενές θέσεις μετά από αποχωρήσεις αυτών που τις στελεχώνουν. Ή μάλλον κάτι τέτοιο θα συνέβαινε εφόσον επιτρεπόταν στη ΔΕΗ να προσλάβει το προσωπικό που έχει ανάγκη, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια τον εξοπλισμό  της αλλά και για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του ίδιου του προσωπικού της, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή της παραγωγής – στην εξόρυξη του λιγνίτη, όπου σημειώνονται συχνά εργατικά ατυχήματα, δυστυχώς αρκετά από αυτά θανατηφόρα (11 θανατηφόρα από το 2011 μέχρι σήμερα).
Ωστόσο, οι μνημονιακοί νόμοι που απαγορεύουν τις προσλήψεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο τομέα έχουν αποδεκατίσει τα ορυχεία από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, όπως καταγγέλλουν συχνά πυκνά τα συνδικάτα των εργαζομένων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντίστοιχη καταγγελία είχε κάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε δώσει στην Πτολεμαΐδα το Σεπτέμβριο του 2015, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ είχε τότε – εκείνη τη χρονική στιγμή – ανάγκη άμεσης πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 ατόμων: «Η επιχείρηση θέλει να προσλάβει νέο προσωπικό διότι ο μέσος όρος ηλικίας του είναι τα 49 χρόνια. Δεν ανανεώνεται το προσωπικό μας, δεν μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία και τεχνογνωσία των παλαιοτέρων στους νεώτερους και χάνεται τεχνογνωσία», είχε τονίσει μεταξύ άλλων.
Στο μεταξύ, με βάση άλλη μνημονιακή υποχρέωση της ΔΕΗ για μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού της, υποχρεώθηκαν πρόσφατα να φύγουν ή φεύγουν την περίοδο αυτή στη σύνταξη μια σειρά επιστημονικά στελέχη της επιχείρησης που συμπλήρωσαν τα όρια συνταξιοδότησης, που είναι άγνωστο αν και πότε θα καλυφθούν τα κενά τους.
Ορθά λοιπόν άνθρωποι που γνωρίζουν, διατυπώνουν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης απόψεις όπως η ακόλουθη: «Πολλά ενδιαφέροντα αναμένονται για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου. Αρκεί να μην μείνουν στο ΠΩΣ έγινε, αλλά να προχωρήσουν και στο ΓΙΑΤΙ έγινε η κατολίσθηση! Από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, εάν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να αποφευχθεί η κατολίσθηση, αυτή αποκλείσθηκε από το γεγονός ότι το Ορυχείο ήταν χωρίς γεωλόγο εδώ και πολλά χρόνια, μετά την συνταξιοδότηση των 2 μόνιμων γεωλόγων που εργαζόταν εκεί. Τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ στα Ορυχεία της ΔΕΗ προσλαμβάνουν μόνιμους μηχανικούς, δεν έχουν προσλάβει ούτε ένα γεωλόγο. Ποιός περίμεναν να ερευνήσει και να μελετήσει την τεκτονική του Ορυχείου;»
Και για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα Γεωλόγου – αν όχι Γεωλόγων – σε ένα ορυχείο που είναι γνωστό πως είναι ρηξιγενής περιοχή  όπως το Ορυχείο Αμυνταίου, αξίζει να μεταφέρουμε το σχόλιο ενός ειδικού ο οποίος αναφέρει:  «Η δουλειά του γεωλόγου αποτελεί τη βάση επί της οποίας μπορούν να δουλέψουν όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές ενός ορυχείου. Χωρίς αξιόπιστη γεωλογική δουλειά, τα πάντα καταρρέουν. Τα παραδείγματα πολλά και καθημερινά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: