DEH

DEH

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΔΕΗ: Οι σχεδιασμοί για τις υπό πώληση μονάδες και οι προσανατολισμοί της δίοικησης


ΔΕΗ: Οι σχεδιασμοί για τις υπό πώληση μονάδες και οι προσανατολισμοί της δίοικησης Εντός της εβδομάδας η λίστα των μονάδων  
Κρίσιμες μέρες έρχονται για το μέλλον της ΔΕΗ, όπου ο κομβικός ρόλος θα ανήκει στον διεθύνοντα κ. Εμ Παναγιωτάκη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε προσεκτικός στην γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής 8/7/2017 για το μέλλον της εταιρίας καθώς γνωρίζει καλά ότι η ανάκαμψη της ΔΕΗ εξαρτάται και από εξωγενείς παραμέτρους.
Πρώτο μέλημα είναι η συγκρότηση εντός της εβδομάδας της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες που θα ενταχθούν στο market test με τρόπο τέτοιο που η ΔΕΗ θα υποστεί τις λιγότερες απώλειες και θα διαφυλάξει βασικά assets όπως αυτά του Αγίου Δημητρίου.
Δεύτερον εξετάζεται πολύ σοβαρά ποια θα είναι η τύχη της Μελίτης 1 και αν θα συμπεριληφθεί στην λίστα, που είναι ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο.
Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται το σενάριο για το αν θα συμπεριληφθούν στις υπό πώληση μονάδες και τα ορυχεία, όπου κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για την Μελίτη 2, που θα κριθεί από τον τρόπο που η Κομισιόν θα αντιμετωπίσει τις κινέζικες επενδύσεις οι οποίες προκαλούν αντίδραση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ΗΠΑ.
Το επιτελείο της ΔΕΗ σκέφθεται σοβαρά να συμπεριλάβει στην λίστα και την Πτολεμαϊδα 5,όπου εκεί ενδεχομένως να κληθεί η ΓΕΚ Τέρνα που έχει αναλάβει την κατασκευή να τοποθετήσει δικά της κεφάλαια.
Ανεξάρτητα με το ποιος θα την πάρει και πώς θα ολοκληρωθεί το ύψος της επένδυσης στο 1,5 δις για την μονάδα των 660 MW, αποτελεί μια σημαντική υποχρέωση για την επιχείρηση, για την οποία θα μπορούσαν να ευρεθούν και άλλες λύσεις.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι η τύχη των δύο τελευταίων μονάδων της Μεγαλόπολης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕH εμφανίζονται άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Το βασικό ρίσκο που θα πρέπει να αποφύγει η ΔΕΗ είναι μια εξέλιξη όπου θα χάσει στρατηγικά assets με χαμηλό τίμημα.
Ο υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανταπόκριση των επενδυτών, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να είναι και από το εξωτερικό αλλά μόνο όταν μιλήσει η αγορά η ίδια θα υπάρξει ασφαλής εικόνα.

Έτοιμα τα funds να τοποθετήσουν κεφάλαια

Με δεδομένο ότι προυπόθεση πρώτη αποτελεί η ισχυροποίηση και όχι η αποδυνάμωση της ΔΕΗ ο ρόλος του προέδρου της θα αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα καθώς γνωρίζει σε βάθος την επιχείρηση και μπορεί να προσφέρει στους πιστωτές προτάσεις που ενδεχόμενα θα οδηγήσουν στην χρυσή τομή.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης θα παίξουν στις εξελίξεις οι ξένοι επενδυτές της και οι διεθνείς οίκοι, που περιμένουν τα αποτελέσματα γνωρίζοντας τις προοπτικές της αναδιάρθρωσης.
Ο ίδιος ο πρόεδρος στην γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής εκπροσώπησε ξένους θεσμικούς σε ποσοστό 4,7%, στοιχείο που δείχνει την εμπιστοσύνη που διαθέτει από τους διεθνείς επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά όμως το εγχείρημα των λιγνιτικών μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση και αποτελεί και ένα γενικότερο πολιτικό τεστ στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς η σημερινή κυβέρνηση κατέληξε στις δικές της επιλογές απορρίπτοντας το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ.
Αν οι πωλήσεις των λιγνιτικών λειτουργήσουν η ΔΕΗ ενισχύεται οικονομικά και ανακτά μια καλύτερη πρόσβαση στις αγορές.
Προσφορότερο θα ήταν μάλιστα εφόσον διασφαλιστούν οι συνθήκες να προταθεί από ελληνικής πλευράς η έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές με την συμμετοχή διεθνών funds για την συγκρότηση ισχυρού επενδυτικού σχήματος με κύριο φορέα το ελληνικό δημόσιο και αποτροπή της πώλησης του 17%.
Βραχυπρόθεσμα μένει επίσης να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί από την Κομισιόν το σχέδιο πώλησης χαρτοφυλακίων πελατών αλλά και πώς θα λειτουργήσουν οι σύμβουλοι όσον αφορά την εισπραξιμότητα των οφειλών.
Τέλος οι δύο τομείς που μελλοντικά θα είναι καθοριστικοί για την επιχείρηση είναι η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Ο ρόλος της ΔΕΗ ασφαλώς και είναι πολυσήμαντος, είναι όμως μοναδική ευκαιρία το συμφέρον των μετόχων να πρυτανεύσει για το συνολικό καλό.

πηγή: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: