DEH

DEH

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

NOME: Μικρή η δημοπρατούμενη ποσότητα, μεγάλες οι ανάγκες των εταιρειών – Φόβοι ότι ο ανταγωνισμός θα ανεβάσει τις τιμές

NOME: Μικρή η δημοπρατούμενη ποσότητα, μεγάλες οι ανάγκες των εταιρειών – Φόβοι ότι ο ανταγωνισμός θα ανεβάσει τις τιμές    
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 3η δημοπρασία NOME που θα πραγματοποιηθεί, μετά από παράταση μιας εβδομάδας, την Τετάρτη 19 του μήνα.
Παρά τη μειωμένη τιμή αφετηρίας (καθορίστηκε στα 32,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 37,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ίσχυε στις προηγούμενες δημοπρασίες) όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών με τους οποίους συνομίλησε το energypress θεωρούν ότι θα καταγραφεί ισχυρός ανταγωνισμός, με πιθανότερο ενδεχόμενο να έχουμε τελικά αγορά ρεύματος σε αρκετά υψηλότερες τιμές.
Κάποια μάλιστα από τα στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε ακόμα και τιμές στα επίπεδα των 40 ευρώ τη Μεγαβατώρα, όπως έγινε σε προηγούμενες δημοπρασίες.
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι εταιρείες χρειάζονται εναγωνίως «κλειδωμένο» και σχετικά φθηνό ρεύμα για να καλύψουν τη μέχρι σήμερα έκθεσή τους (έχουν πουλήσει φθηνά, κυρίως στη Μέση Τάση) αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Πολλώ μάλλον όταν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία "δείχνουν" προσεχώς ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ήδη η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι αυξημένη τον Ιούλιο και αναμένεται κατά τον ίδιο τρόπο να εξελιχθούν τα πράγματα και τον Αύγουστο.
Οι ιδιώτες προμηθευτές εκτιμάται ως εκ τούτου ότι θα θελήσουν να κλειδώσουν τις χαμηλές τιμές της 3ης δημοπρασίας NOME, προκειμένου να προετοιμάσουν με ασφάλεια τις επόμενες κινήσεις τους, αφού το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο. Κοινό μυστικό άλλωστε είναι ότι η Κομισιόν προωθεί σενάρια κατάργησης των κατωτέρων και ανωτέρων ορίων διακύμανσης της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική (scarcity pricing), γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα όποτε η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, τότε η τιμή στην χονδρική θα μπορεί να αυξάνεται ραγδαία.
Πέραν της τιμής, η ποσότητα πωλούμενης ενέργειας θα παραμείνει η ίδια και στην 3η δημοπρασία, δηλαδή στα επίπεδα των 145 MWh/h. Είναι μια ποσότητα που θεωρείται μικρή σε σχέση με τις ανάγκες των εταιρειών. Αντίθετα, η τέταρτη δημοπρασία η οποία και θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όχι μόνο θα γίνει με τη νέα τιμή εκκίνησης αλλά θα αφορά και αυξημένες ποσότητες. Εν προκειμένω θα προστεθεί το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 200 MWh/h.
Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες προμήθειας βρίσκονται με «το όπλο παρά πόδα» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους και αυξημένο ρίσκο. «Από εδώ και πέρα η αύξηση μεριδίων θα απαιτεί τεράστια προσπάθεια με αμφίβολο αποτέλεσμα, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων (και όχι των εναλλακτικών παρόχων με τη ΔΕΗ) στη Μέση Τάση, θα κάνει τις εταιρείες να ματώσουν» εκτιμά, μιλώντας στο energypress ένας εκ των πλέον έγκυρων παραγόντων του κλάδου. Ενδεικτικό ίσως είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ανεπίσημα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το energypress, "κόλλησε" ο ρυθμός απώλεια μεριδίων της ΔΕΗ.
Μετά τον περιορισμό της κινητικότητας της αγοράς που πέτυχε η ΔΕΗ με τη μείωση 15% που έκανε στα τιμολόγιά της, αλλά και το αντικίνητρο που δημιουργεί η χαλαρή πολιτική του δεσπόζοντος παίκτη στην είσπραξη των οφειλόμενων, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες και – επιπλέον - ένα καλοκαίρι κατά το οποίο οι χονδρικές τιμές του ρεύματος, καθώς και οι τιμές του εισαγόμενου ρεύματος, κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου μειώνονται ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους και αυξάνουν οι κίνδυνοι.
Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες και ειδικά οι μικρότερες που έχουν λιγότερο «βαθιά τσέπη» βλέπουν ως ελπίδα την προοπτική να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές στην δημοπρασία NOME της Τετάρτης. Διότι, όπως προαναφέρθηκε, η τιμή εκκίνησης θα είναι μεν χαμηλότερη αλλά είναι άγνωστο που θα καταλήξουν οι αγοραπωλησίες καθώς εκτιμάται ότι η ανασφάλεια θα φέρει ανταγωνισμό και συνεπώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν επιθετικά «χτυπήματα». Όσο για τη διάρκεια της δημοπρασίας, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι… της υπομονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: