DEH

DEH

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Κλειδώνουν μεταξύ 350-400 εκατ. ευρώ τα ΥΚΩ για την ΔΕΗ - Ανοικτό το θέμα με τον εξορθολογισμό των κλιμακίων

Γιώργος Φιντικάκης
 
Κατά 50% χαμηλότερα από τα ποσά που ζητούσε αρχικά, φαίνεται ότι θα είναι τελικά αυτά που θα εισπράξει η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας των προηγούμενων ετών. 
Καθώς η πολύμηνη έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η πρόταση που πρόκειται να σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” λόγο για ένα ποσό κάτω των 400 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω η γνωμοδότηση θα κινείται μεταξύ 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα ανακτηθούν σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη και μεγάλη επιβάρυνση. Τη μετακύλιση άλλωστε του ποσού μέχρι και το 2022 έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην πράξη η ΡΑΕ, αφού εξέτασε όλες τις νομικές πτυχές της υπόθεσης φαίνεται να καταλήγει ότι η ΔΕΗ έχει εισπράξει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των 735 εκατ. ευρώ που η ίδια διεκδικεί για την περίοδο 2012-2015. Απόφαση που θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα την προσβάλει νομικά, γεγονός που με την σειρά του σημαίνει ότι θα υπάρξει δικαστική συνέχεια στο θέμα, και επομένως το σίριαλ των ΥΚΩ θα πάρει καιρό για να κλείσει οριστικά.
Εξάλλου, όπως έχει γράψει το “Energypress”, η διαφορές στους υπολογισμούς που κάνουν για το προς ανάκτηση ποσό ΡΑΕ και ΔΕΗ απορρέουν από αρκετές διαφορετικές παραδοχές και υποθέσεις που κάνουν οι δυο πλευρές.
Επικαλούμενη το νόμο 4067 του 2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου, η ΡΑΕ δεν αποδέχεται την απαίτηση της ΔΕΗ να συμπεριληφθούν στο σύνολο και τα ποσά για το 2008, ισχυριζόμενη ότι η επιχείρηση έχει πληρωθεί τις ΥΚΩ που αναλογούσαν στην συγκεκριμένη χρονιά. Πέραν του 2008, ζήτημα λέγεται ότι υπάρχει και με το 2016. Αν και τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ επιχείρηση αφορούν την περίοδο έως το 2015, εντούτοις η ΡΑΕ πρέπει να συνυπολογίσει και το περυσινό έτος στο τελικό πακέτο. Την χρονιά εκείνη οι τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά χαμηλές, και η εκτίμηση είναι ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εισπράξει όσα της αναλογούσαν. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση δεν έχει -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου-ακόμη παράσχει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για το 2016, δυσκολεύοντας τον προσδιορισμό συνολικά για τα παλαιά ανταλλάγματα.
Ανοικτό ζήτημα ο εξορθολογισμός των κλιμακίων
Ετερο κεφάλαιο της πολύμηνης έρευνας της ΡΑΕ, είναι ο εξορθολογισμός των κλιμακίων των ΥΚΩ και του τρόπου χρέωσης των οικιακών καταναλωτών. Σήμερα κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει ένα κλιμάκιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, και όχι μόνο για το υπερβάλλον ποσό. Αν για παράδειγμα ένας καταναλωτής φτάσει τις 2.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δεν πληρώνει άλλη τιμή για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες, και άλλη για τις επιπλέον 200. Παρά επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης.
Παρ’ ότι είναι δίκαιο να μην χρεώνεται ο καταναλωτής με τον αυξημένο συντελεστή για όλες τις κιλοβατώρες, εντούτοις υπάρχει ένα οικονομικό ζήτημα. Εφόσον αλλάξει ο υπολογισμός, τότε θα λείψουν κάποια χρήματα από το λογαριασμό των ΥΚΩ, τα οποία και θα πρέπει να εισπραχθούν από τους υπόλοιπους καταναλωτές, όσους για παράδειγμα κάνουν χαμηλότερες καταναλώσεις. Και αυτό καθώς το συνολικό ποσό των ΥΚΩ είναι συγκεκριμένο.
Σε μια τέτοια δηλαδή περίπτωση θα χρειαστεί να αυξηθούν οι ΥΚΩ είτε στις χαμηλότερες των 2.000 kWh καταναλώσεις, είτε σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 3.000 kWh. Τέτοιες όμως υψηλές καταναλώσεις δεν είναι απαραίτητο ότι κάνουν μόνο νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα, μπορεί να αφορούν και χαμηλότερα βαλάντια σε περιόδους με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή καύσωνα το καλοκαίρι και πολύ κρύο το χειμώνα, όπως συνέβη στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου.
Με άλλα λόγια, ο εξορθολογισμός των χρεώσων ΥΚΩ, παρ’ ότι δείχνει απλή υπόθεση, στην πραγματικότητα δεν είναι. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση και αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που στην ΡΑΕ δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην τελική λύση. Στόχος είναι αυτό να συμβεί ει δυνατόν ακόμη και εντός εβδομάδας, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο τελικός λογαριασμός θα βγάζει σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών επιβαρύνσεις.
Θυμίζουμε ότι ο εξορθολογισμός των χρεώσεων ΥΚΩ είναι μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο όταν και είχε επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: