DEH

DEH

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Δυσαρέσκεια στη ΔΕΗ για μη αναγνώριση του ανακτήσιμου κόστους από δαπάνες πρόσθετης ισχύος στα νησιά

Δυσαρέσκεια στη ΔΕΗ για μη αναγνώριση του ανακτήσιμου κόστους από δαπάνες πρόσθετης ισχύος στα νησιά
Η επιχείρηση προχώρησε στην εγκατάσταση σε Σαντορίνη και Ρόδο ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για πρόσθετη ισχύ, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή    
Οξύνεται η διαμάχη ΔΕΗ - ΡΑΕ για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με αφορμή τις δαπάνες για πρόσθετη ισχύ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τους θερινούς μήνες λόγω αύξησης της κατανάλωσης.
Η ΔΕΗ προχώρησε στην εγκατάσταση σε Σαντορίνη και Ρόδο ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τη ΡΑΕ όπως προβλέπουν οι Κώδικες και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από επιστολή της εταιρίας προς τη ΡΑΕ, η αρμόδια Αρχή δεν ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα που της υποβλήθηκε από τον Μάιο.
Στην επιστολή καταγράφεται επίσης η δυσαρέσκεια της ΔΕΗ για το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν αναγνωρίζει ως ανακτήσιμο κόστος δαπάνες που έκανε για την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος στα νησιά Πάρου, Αγίου Ευστρατίου, Μεγίστης, Αναφης και Δονούσας, καθώς και Φούρνων και Θύμαινας για το θέρος του 2016.
Η ΔΕΗ ενημερώνει επίσης τη ΡΑΕ ότι άμεσα θα υποβάλλει αιτήματα για έγκριση αδειών εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Ικαρία, Κάρπαθο, Μύκονο και Αντίπαρο βάση στοιχείων των Διαχειριστών για έλλειμμα επάρκειας λόγω αύξησης της κατανάλωσης.
«Δεν πρόκειται για παραξενιά της ΡΑΕ, πρόκειται για την προστασία του καταναλωτή», τονίζουν κύκλοι της αρμόδιας Αρχής, οι οποίοι καταλογίζουν στη ΔΕΗ και τον Διαχειριστή ότι δεν ακολουθούν τα όσα προβλέπονται από τους Κώδικες.

Αμφίβολη η ανάκτηση των δαπανών από τη ΔΕΗ

Η αγωνία της ΔΕΗ, η οποία με την επιστολή της κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς της ΡΑΕ για ολιγωρία, συνδέεται με τον κίνδυνο να μην ανακτήσει τις σχετικές δαπάνες.
Το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών μεταφέρεται στους καταναλωτές ως Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ ελέγχεται και εγκρίνεται από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, δεν έχει ανακτηθεί ποσό της τάξης των 735 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ της περιόδου 2012 - 2015 σε σύνολο αντίστοιχων δαπανών ύψους 3, 22 δισ. ευρώ.
Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσό και συγκεκριμένα 2,89 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, 161,4 εκατ. ευρώ στην επιδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και 43,5 εκατ. ευρώ την επιδότηση του τιμολογίου των πολυτέκνων.
Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τον έλεγχο των δαπανών της ΔΕΗ για ΥΚΩ προκειμένου να εκκαθαρίσει το σχετικό λογαριασμό της περιόδου 2012 - 2015.
Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η ΡΑΕ φέρεται να αμφισβητεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας αντίστοιχα τα ανακτήσιμα έσοδα για τη ΔΕΗ.
Η όλη άσκηση φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της και την παράμετρο της επιβάρυνσης των καταναλωτών, αφού το ποσό που θα προκύψει θα επιμεριστεί στη συνέχεια στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών για να εισπραχθεί μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: