DEH

DEH

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Άμεσο μπλόκο της ΡΑΕ με πλαφόν 20% στις εξαγωγές ενέργειας μετά το φιάσκο της δημοπρασίας ΝΟΜΕ

Άμεσο μπλόκο της ΡΑΕ με πλαφόν 20% στις εξαγωγές ενέργειας μετά το φιάσκο της δημοπρασίας ΝΟΜΕ
Κερδισμένη η ΔΕΗ λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώθηκαν    
"Καμπανάκι" χτύπησαν στη ΡΑΕ και συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού τα αποτελέσματα της χθεσινής τρίτης κατά σειρά δημοπρασίας.
Διαπιστώθηκε ότι ωφελημένοι από τη δημοπρασία βγήκαν οι traders, οι οποίοι οδήγησαν την τιμή από τα χαμηλά των 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα υψηλά των 43,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πετώντας απ’ έξω τέσσερις από τους συνολικά 18 συμμετέχοντες και υποχρεώνοντας τους μεγάλους ιδιώτες προμηθευτές να περιοριστούν σε μικρές ποσότητες.
«Η τιμή αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο ενίσχυσης του ανταγωνισμού», τονίζει εκπρόσωπος μεγάλης εταιρίας με εμφανή απογοήτευση.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση και η ανησυχία παράλληλα στη ΡΑΕ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ΝΟΜΕ ως προς τους μνημονιακούς στόχους.
Κύκλοι της αρμόδιας Αρχής δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους και τονίζουν ότι θα επισπεύσουν το μέτρο της επιβολής πλαφόν στις εξαγωγές σε ποσοστό 20% με στόχο μέχρι το Σεπτέμβριο που θα είναι παραδοτέο το προϊόν της χθεσινής δημοπρασίας να τεθεί σε ισχύ και να αποτρέψει τις εξαγωγές.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζουν από τη ΡΑΕ, οι traders θα υποχρεωθούν να διαθέσουν το 80% των ποσοτήτων που αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά και έτσι το προϊόν να παραμείνει στην εγχώρια αγορά και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Η διαφορά από την τιμή του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού για το πρώτο εξάμηνο ήταν 33 εκατ ευρώ.

Η ΔΕΗ μετά την χθεσινή δημοπρασία έχει κερδίσει σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς 14 εκατ ευρώ και οι τιμές που διαμορφώθηκαν καλύπτουν το κόστος αρκετών λιγνιτικών μονάδων.
Επί της ουσίας όμως η χθεσινή δημοπρασία απέδειξε την αδυναμία του συστήματος, καθώς οι καταναλωτές δεν κερδίζουν από την αύξηση των τιμών και οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που θα εξάγουν τις ποσότητες που πήραν.

Αναλυτικότερα:
Εξαιρετικά έντονος ήταν ο ανταγωνισμός που εκδηλώθηκε κατά την τρίτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ(19/7/2017) με την τιμή να κλείνει στα 43,05 ευρώ /MW στην οποία προμηθεύτηκαν ενέργεια 12 παίκτες από τους συνολικά 18 συμμετέχοντες.
Οι τρείς μεγάλοι παίκτες στης αγοράς δηλαδή η Protergeia, ο Ήρωνας και η Elpedison προμηθεύτηκαν από 25, 20,15ΜW/ώρα ο καθένας ενώ όπως προκύπτει από τον πίνακα των αποτελεσμάτων που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ, άλλος ένας παίκτης πήρε 15 ΜW/ώρα ενώ υπήρξε ένας ακόμα συμμετέχων που πήρε 18ΜW/ώρα έναντι 43 ευρώ.
Τέσσερις συμμετέχοντες δεν κατακύρωσαν ποσότητες καθώς φαίνεται ότι αποχώρησαν από τη διαδικασία όταν η τιμή ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα.
Μικρότερες ποσότητες από 1 έως 6 ΜW/ώρα αγόρασαν 6 από τους συμμετεχοντες και αυτοί στην τιμή των 43,05 ευρώ/ΜW.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: