DEH

DEH

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Σταθάκης: Μέχρι τα τέλη του έτους ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, σύντομα η πρόταση στην Κομισιόν για το λιγνίτη

Την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας ανήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη διατήρηση σημαντικού μεριδίου και για τον λιγνίτη, στο πλαίσιο που επιτρέπει η Συνθήκη των Παρισίων.
 
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το στρατηγικό καύσιμο της χώρας και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η ΔΕΗ ως ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Δήλωσε έτοιμος να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση, σχετικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η πρόταση έχει καταρτιστεί σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και ότι η όποια συμφωνία προκύψει με την Επιτροπή θα προτάσσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Στο διάλογο που οργανώθηκε για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο κ. Σταθάκης, παρότι δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στην πρόταση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.
«Δεν μπορώ να σας αναφέρω καμία πληροφορία από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση», σημείωσε ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει προσπάθεια να σας αποκρύψουμε κάτι», ενώ εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης για «ένα επιχειρηματικό σχήμα που να διασφαλίζει στο μέγιστο, το δημόσιο συμφέρον».
Ακόμα, ανέφερε, ότι «έχουμε ανοικτές συζητήσεις με την Πολωνία και με άλλες χώρες για το θέμα του λιγνίτη» και διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό θα είναι ανοικτός, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, με την υποβολή της πρότασης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.
Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον χώρο της ενέργειας, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία ύπαρξης ενός σαφούς και διαφανούς θεσμικού πλαισίου και ανήγγειλε τη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Παρακίνησε, δε, τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτούν τα νέα εργαλεία που δημιουργούνται, όπως ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει δρόμο προς ένα νέο πεδίο επενδύσεων. Ειδική αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες ανήγγειλε ότι εφεξής δεν θα περιορίζονται στα κτίρια αλλά θα καλύψουν και τις μεταφορές.
Περιγράφοντας τα εργαλεία χρηματοδότησης των επενδύσεων, ο Υπουργός έκανε ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, τη δημιουργία του οποίου αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο την υποστήριξη περιοχών όπου ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού απασχολείται σε κλάδους που εξαρτώνται από τον άνθρακα.
Σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη δέσμευση να έρθει άμεσα στη Βουλή τροπολογία για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων. «Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης των Αναργύρων και της Ακρινής με την έκδοση ΦΕΚ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου του οικισμού των Αναργύρων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ» τόνισε σχετικά.
Αναφέρθηκε στο σχέδιο αξιοποίησης της διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Σε πρώτη φάση, πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Ο Υπουργός προανήγγειλε επίσης την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να επεκταθεί η τηλεθέρμανση, πέραν της οικιακής χρήσης, και σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοζάνη. Χαρακτήρισε το έργο πρότυπο διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και συνεργασίας των τοπικών φορέων. Επαίνεσε, επίσης, τον Δήμο Κοζάνης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση δασικών χαρτών σχεδόν για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και ένα μικρό μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στις προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας και κυρίως στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, για το οποίο υπενθύμισε τη διεθνή συμφωνία που πρόσφατα κύρωσε η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: