DEH

DEH

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Παγώνει η πώληση του 17% της ΔΕΗ

ΔΕΗ
Συντάκτης: 
     
Στο ψυγείο βάζει το ΤΑΙΠΕΔ τα σχέδια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης του 17% των μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή.
Παρότι η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, η πώληση του 17% κρίνεται σκόπιμο να καθυστερήσει καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του Ταμείου συμφωνούν ότι οι μεγάλες εκκρεμότητες αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ καθιστούν αδύνατη αυτή τη στιγμή την ορθή απεικόνιση της αποτίμησης που έχει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας.
Οπως διευκρίνισε χθες η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, «το Ταμείο βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με το αρμόδιο υπουργείο όσο και με τη ΔΕΗ και δεν προτίθεται να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες αν δεν κατασταλάξουν οι αλλαγές στη ΔΕΗ».
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες και μέχρι να υπάρξει ευκρινέστερη εικόνα αναφορικά με την υποχρέωση πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης και παράλληλης παραχώρησης μεριδίων λιανικής σε ανταγωνιστές της (σ.σ. το μερίδιο της ΔΕΗ πρέπει να μειωθεί κάτω από το 50% ώς το 2019), πώληση μετοχών δεν θα πραγματοποιηθεί.
Και αυτό καθώς κρίνεται πως μέχρι να κλείσει ο κύκλος της αναδιάρθρωσης κανείς δεν μπορεί να ορίσει τι αντιπροσωπεύει το 17% της ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 17% της ΔΕΗ, εν τούτοις έχασε το δικαίωμα να παραμείνει μέτοχος με αντίστοιχο ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ καθώς υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το μερίδιό του στο Δημόσιο ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της πλειοψηφίας (51%) υπό δημόσιο έλεγχο.
Στο πλαίσιο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο με έκδοση μετοχών που διανεμήθηκαν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους της ΔΕΗ (Δημόσιο 49% και ιδιώτες 51%), οι μετοχές που αναλογούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν με τροπολογία του υπουργού Ενέργειας στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΔΕΣΦΑ

Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, ο νέος διαγωνισμός που προκήρυξε τον Ιούνιο το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, με το Ταμείο να προϋπολογίζει έσοδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ. εγκρίθηκε από τους μετόχους της εταιρείας η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΛ.ΠΕ. με αντικείμενο την από κοινού πώληση της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει το 31% των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και τα ΕΛ.ΠΕ. το 35%

http://www.efsyn.gr/arthro/pagonei-i-polisi-toy-17-tis-dei

Δεν υπάρχουν σχόλια: