DEH

DEH

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

“Μήνυμα” από Μελίτη και Μεγαλόπολη ενόψει “market test” – τι δείχνουν τα στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς

 
Εν μέσω πληροφοριών που θέλουν αυτήν την περίοδο να βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν για την κατάρτιση της λίστας των υπό αποεπένδυση μονάδων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και αφορούν στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.
Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η Επιτροπή φέρεται να έχει απορρίψει την περίπτωση του
Αμύνταιου και συζητά εναλλακτικά σενάρια για τις μονάδες που αρχικά θα συμπεριληφθούν στο market test του Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ένα από τα εναλλακτικά σενάρια αφορά στην πώληση της Μεγαλόπολης, μαζί με τη Μελίτη και την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας.
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της σημερινής προημερήσιας αγοράς, οι δύο λιγνιτικές αυτές μονάδες εμφανίζονται ως οι πλέον ανταγωνιστικές της αγοράς με τιμές που κυμαίνονται έως και 15-17 ευρώ /MWhκάτω από τις άλλες λιγνιτικές ή τις μονάδες αερίου.
Συγκεκριμένα στις 5 το πρωί η ΟΤΣ καθορίστηκε λόγω χαμηλής ζήτησης από την μονάδα της Μελίτης στα 37,11 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για τις επόμενες δύο ώρες η ΟΤΣ καθορίστηκε από τη μονάδα Μεγαλόπολη 3 στα 35,011 και 35,003 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι συγκεκριμένες ώρες που καθορίστηκαν από τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης ήταν και οι ώρες με τη χαμηλότερη ΟΤΣ σε όλη της διάρκεια της ημέρας ενώ εάν συγκριθούν με άλλες ώρες όταν η ΟΤΣ καθορίστηκε πχ από τη μονάδα της Καρδιάς είναι κατά 16,3 ευρώ χαμηλότερη ή από την τρίτη μονάδα του Αγίου Δημητρίου κατά 15,6 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η άσκηση λοιπόν με βάση τα στοιχεία της σημερινής ημέρας και των τιμών όπως διαμορφώθηκαν στην αγορά βγάζει ότι οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης είναι από τις πλέον οικονομικές του συστήματος και εάν συγκριθούν με άλλους λιγνίτες εμφανίζουν σημαντική απόκλιση κόστους.
Προφανώς η διαμόρφωση των τιμών δε συνδέεται άμεσα με το επικείμενο market test και τις προτάσεις που θέλει να περάσει η ελληνική πλευρά προς την Κομισιόν με στόχο να αποφευχθούν τα δυσμενέστερα σενάρια και να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών. Ωστόσο εκ των πραγμάτων τα στοιχεία και τα δεδομένα από την πραγματική λειτουργία της αγοράς, όπως αποτυπώνονται στα επίσημα νούμερα του λειτουργού της αγοράς, μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως.
Με απλά λόγια κατά τη σημερινή ημέρα Μελίτη και Μεγαλόπολη έστειλαν τα δικά τους “μηνύματα” ενόψει market test
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: