DEH

DEH

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ): «Η ΔΕΗ χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να γίνει ανταγωνιστική»


Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ): «Η ΔΕΗ χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να γίνει ανταγωνιστική» Ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης σε θέματα Περιβάλλοντος – Ενέργειας θεωρεί πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση δημιουργεί εύλογα τεράστια ανησυχία για τη βιωσιμότητά της 
Το φόβο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ΔΕΗ από τη στιγμή που, όπως ο ίδιος σημειώνει, η κυβέρνηση αποδέχθηκε να μειωθούν τα έσοδα της επιχείρησης χωρίς παράλληλα να υπάρξει μέριμνα για τον περιορισμό του κόστους λειτουργία της, εκφράζει ο βουλευτης και αναπληρωτής Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος.
Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάδος τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ και θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της.  
Σε συνέντευξή του στο World Energy News, ο κ. Κατσαφάδος επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, ενώ υποστηρίζει ότι το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης θεωρεί υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τις  αδύναμες κοινωνικές ομάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι εκείνη που δημιουργεί φτωχούς, για τους οποίους στη συνέχεια προσφέρονται ρυθμίσεις των οφειλών τους.
«Η διέξοδος από την κρίση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», σημειώνει ο κ. Κατσαφάδος.  
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Κατσαφάδος  στον συντάκτη του World Energy News Νίκο Θεοδωρόπουλο.      
 
•    Νομίζω ότι δεν έγινε κατανοητό στην κοινή γνώμη ποια ακριβώς είναι η θέση της ΝΔ στη πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Συμφωνείτε στην πώληση ή όχι;

«Η ΝΔ ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό της και ούτε άλλα λέει τη μια μέρα και άλλα την άλλη. Ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας που αποτελούν κομβικά τόσο για την ανάπτυξη της χώρας, όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι αλλά και ξεκάθαροι. Εγκαίρως είχαμε ταχθεί υπέρ του σχεδίου που κωδικοποιημένα ονομάζεται «μικρή ΔΕΗ», το οποίο είχαμε ήδη δρομολογήσει όσο βρισκόμασταν στην κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας σε ιδεοληψίες, εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, καταλήγοντας να συμφωνήσει τελικώς με την τρόικα σε ένα σχέδιο δυσμενές, στο οποίο η παρουσία της ΔΕΗ περιορίζεται από το 95% της αγοράς στο 50% και μάλιστα με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή, η ΝΔ έχει προτείνει να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της».
 
•    Φθάσαμε στη λύση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, καθώς δεν περπάτησε το αρχικό σχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ. Εκτιμάτε ότι με την πώληση των μονάδων θα υλοποιηθεί η απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας;

«Δεν είναι ακριβές ότι δεν περπάτησε. Η κυβέρνηση δυστυχώς τορπίλισε την εφαρμογή της για λόγους ιδεοληψίας και κομματικής ατζέντας».
 
•    Τι σημαίνει για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η απελευθέρωση της ενέργειας; Πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται από την Κομισιόν ή εκφράζει και τις βασικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας ;
 
«Είναι γεγονός ότι απελευθέρωση της ενέργειας αποτελεί και ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό όμως είναι στόχος και αποτέλεσμα και όχι συγκεκριμένη διαδικασία και μέτρα. Είναι προφανές ότι η ΝΔ είναι υπέρ της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού και σίγουρα δεν θεωρούμε τους ιδιώτες - επιχειρηματίες ως ταξικούς εχθρούς. Από εκεί και πέρα πρέπει να σεβαστούμε στις επιλογές μας την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και το κυριότερο την παροχή φτηνών και αξιόπιστων υπηρεσιών στους πολίτες. Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση παλινωδεί και αυτοσχεδιάζει, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και κυρίως εκθέτοντας τη χώρα. Ο ελληνικός λαός πληρώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τις αυταπάτες της και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα έτσι όπως είναι».
 
•    Εκτιμάτε ότι θα έχει επιτυχία η πώληση των μονάδων; Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ βοηθούν στην απελευθέρωση της αγοράς ή πρόκειται για ένα μέτρο που δεν βοηθά επί της ουσίας;
 
«Θα κριθούν όλα εκ του αποτελέσματος. Τα πρώτα δείγματα γραφής που αφορούν την εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ δεν επέφεραν κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή. Πιθανότατα είναι νωρίς να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Είναι προφανές ότι η απώλεια εσόδων για μια οποιαδήποτε επιχείρηση, χωρίς αντίστοιχο περιορισμό των εξόδων της, την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση. Αυτή είναι η κατάσταση όπως την παρατηρούμε για τη ΔΕΗ και δημιουργεί τεράστια ανησυχία για τη βιωσιμότητα μιας εταιρίας που καλώς ή κακώς είναι ο πυλώνας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα».
 
•    Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την ενέργεια; Η διασύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα πότε θα γίνει; Η ΝΔ έχει ευθύνες για τη καθυστέρηση του έργου, όταν σε ετήσια βάση οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ΥΚΩ στα επίπεδα του 1 δις, ευρώ το χρόνο;

«Οι διασυνδέσεις αποτελούν μεγάλα τεχνικά έργα, τα οποία απαιτούν διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς και αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Επιπροσθέτως, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, όπου τέτοιου είδους έργα συναντούν μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες».
 
•    Κύριε Κατσαφάδο, η ΔΕΗ βρίσκεται στο σημείο μηδέν και δείχνει σημάδια οικονομικής ασφυξίας. Κάποιοι μιλούν ότι κινδυνεύει με χρεωκοπία; Εκτιμάτε ότι μπορεί η ΔΕΗ να κατεβάσει το διακόπτη λειτουργίας της;

«Υπάρχει τεράστια ανησυχία για το μέλλον της εταιρίας. Τους τελευταίους μήνες, τα μηνύματα που έρχονται από κάθε κατεύθυνση είναι ότι η ΔΕΗ είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κρίσιμο θέμα της ΔΕΗ την έφερε στο αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Έγιναν πολλά λάθη και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ως ΝΔ ότι η εξυγίανση της ΔΕΗ αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η επιχείρηση χρειάζεται να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να γίνει πάλι ανταγωνιστική».

•    Η αγορά του φυσικού αερίου διαμορφώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο μονοπωλίου. Τι πρέπει να γίνει;
 
«Είμαστε από θέση υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Ωστόσο το ζήτημα έχει ευαίσθητες και περίπλοκες διεθνείς παραμέτρους που αφορούν τις πηγές εφοδιασμού και απαιτούν προσεκτική μελέτη και ακόμα πιο προσεκτικούς χειρισμούς. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο επενδυτή που θα πετύχει χαμηλό κόστος χρήσης του φυσικού αερίου. Και φυσικά, πολύ σημαντική είναι και η αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ, ώστε να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στην προμήθεια φυσικού ορίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς, προς όφελος των καταναλωτών».

•    Η Νέα Δημοκρατία έχει πολιτική για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το τιμολόγιο ρεύματος, καθώς δεν διαθέτουν τα αναγκαία εισοδήματα; Πρέπει να έχουν ρεύμα και ποιος θα το πληρώσει;

«Ο Ελληνικός λαός έχει γονατίσει. Οφείλουμε αν μη τι άλλο να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που αφού πήρε την ψήφο των πολιτών, την έκλεψε για να είμαι ακριβής, έρχεται τώρα με το Μνημόνιο 4 να τους επιβαρύνει και άλλο. Το ζητούμενο δεν είναι να στηρίξουμε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, αλλά να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να φέρουμε ανάπτυξη για να μπορεί ο κόσμος να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και να είναι συνεπής. Ο Έλληνας δεν είναι μπαταξής. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αν πάρει η οικονομία μπροστά, θα επιστρέψει η κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ως τότε πρέπει να βρούμε πόρους και διαθέσιμα που δεν θα διακινδυνεύουν το πρόγραμμα και την αξιοπιστία μας και να στηρίξουμε τους πολίτες που υποφέρουν περισσότερο από άλλους. Το να δημιουργούμε φτωχούς και να ερχόμαστε στη συνέχεια να τους κάνουμε ρυθμίσεις και να τους δίνουμε ψίχουλα δεν είναι λύση. Προσβάλλουμε με αυτές τις συμπεριφορές την κοινωνία που από τη μια υποφέρει και από την άλλη βράζει. Είναι χρέος μας να δώσουμε δουλειές, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν την αξιοπρέπειά τους και θα μπορέσουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις τους, τους εαυτούς τους».

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: