DEH

DEH

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Άλλα υπολογίζει, άλλα θα πάρει η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ - Αμφισβητούνται τα έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς


Γιώργος Φιντικάκης
Αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο αντί να συγκλίνουν οι υπολογισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με εκείνων της ΔΕΗ σχετικά με τα ποσά των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από παρελθόντα έτη που διεκδικεί να ανακτήσει η επιχείρηση.
Καθώς η πολύμηνη έρευνα που διεξάγει η ΡΑΕ γύρω από το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία με πιθανότητα ολοκλήρωσης ακόμη και εντός εβδομάδας, έχει ανακύψει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypres" ένα νέο ζήτημα, αφού ανάμεσα στα παλαιά ανταλλάγματα που ζητά η ΔΕΗ, φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται και εκείνα του 2008, απαίτηση που η ΡΑΕ αμφισβητεί.
Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση έχει πληρωθεί τις ΥΚΩ που αναλογούσαν στην συγκεκριμένη χρονιά, επικαλούμενη το νόμο 4067 του 2012 της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στόχος εκείνης της ρύθμισης ήταν να δώσει λύση στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων προσδιορίζονταν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως και τα ανταλλάγματα. Τότε λοιπόν είχε οριστεί ότι οι χρεώσεις που αφορούν στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011 αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και στη συνέχεια είχε ανακτηθεί από την ΔΕΗ.
Εκτός του 2008, ζήτημα λέγεται ότι υπάρχει και με το 2016. Αν και τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η επιχείρηση αφορούν την περίοδο έως το 2015, εντούτοις η ΡΑΕ πρέπει να συνυπολογίσει και το περυσινό έτος στο τελικό πακέτο. Την χρονιά εκείνη οι τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά χαμηλές, και η εκτίμηση είναι ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εισπράξει όσα της αναλογούσαν. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη παράσχει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για το 2016, δυσκολεύοντας τον προσδιορισμό συνολικά για τα παλαιά ανταλλάγματα.
1ο βήμα ο προσδιορισμός των ανταλλαγμάτων
Σε αυτή την φάση βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες η έρευνα της ΡΑΕ, η οποία παρά τα όποια ακόμη ελλιπή στοιχεία, εμφανίζεται εντούτοις έτοιμη να προσδιορίσει τα ποσά που δικαιούται η ΔΕΗ πιθανώς και αυτή την εβδομάδα. Στην απόφαση θα προσδιορίζονται τα ανταλλάγματα για τα νησιά των ετών 2014-2015-2016, καθώς και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) των ετών 2015 και 2016. Σε καμία πάντως περίπτωση τα κεφάλαια που θα προσδιορίσει η Αρχή ότι δικαιούται η ΔΕΗ δεν θα είναι τα 735 εκατ. ευρώ που η τελευταία ζητά. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 400-500 εκατ. ευρώ.
2ο βήμα η γνωμοδότηση
Το δεύτερο βήμα, αμέσως μόλις προσδιοριστούν τα ανταλλάγματα για τις ΥΚΩ, είναι η ΡΑΕ να εκδώσει γνωμοδότηση, η οποία θα έχει δύο σκέλη: 
  • Αφενός το ποιό θα είναι το συνολικό έλλειμμα από τις ΥΚΩ με ορίζοντα 5ετίας. Από την μία θα συνυπολογιστούν τα παλαιά ανταλλάγματα και από την άλλη το όποιο ποσό προκύψει, είτε ως έλλειμμα είτε ως περίσσευμα, από τα επόμενα χρόνια. Εντός του 2018 για παράδειγμα αναμένεται να διασυνδεθούν οι Κυκλάδες και μετά το 2020 η Κρήτη, συνεπώς οι ανάγκες για ΥΚΩ θα μειωθούν δραστικά.
  • Αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο θα ανακτηθεί αυτό το συνολικό ποσό. Δηλαδή με ποιό τρόπο θα κατανεμηθεί ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και σε τι βάθος χρόνου.
Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση της ΡΑΕ υπολογίζεται ότι θα έχει εκδοθεί κάπου προς το τέλος Ιουλίου. Ειδικά για τα ανταλλάγματα των παρελθόντων ετών, θυμίζουμε ότι θα επιμεριστούν σταδιακά σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη και μεγάλη επιβάρυνση. Τη μετακύλιση του ποσού μέχρι και το 2022 έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3ο βήμα, αλλαγές σε κλιμάκια- τρόπο χρέωσης
Το τρίτο βήμα θα αφορά τον εξορθολογισμό των κλιμακίων και του τρόπου χρέωσης των ΥΚΩ στους οικιακούς καταναλωτές. Οπως έγραψε χθες το Energypress, η κατεύθυνση της ΡΑΕ είναι αυτή που είχε προδιαγράψει τον Μάιο ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΝ : Κάθε φορά που κάποιος θα υπερβαίνει ένα κλιμάκιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), δεν θα επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο για το υπερβάλλον ποσό.
Εφόσον η απόφαση αυτή ισχύσει αναδρομικά, κάτι που είναι στα χέρια του ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη να το αποφασίσει, τότε οι καταναλωτές θα μπορούσαν να γλιτώσουν κατά την θερινή περίοδο των υψηλών όπως διαφαίνεται θερμοκρασιών, και της κατ’ επέκταση αυξημένης κατανάλωσης λόγω κλιματιστικών, ενδεχόμενες υπερβολικές χρεώσεις λόγω του σημερινού τρόπου επιβολής των ΥΚΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: