DEH

DEH

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει blackout καταγγέλλουν συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Για κίνδυνο blackout «ανά πάσα στιγμή» έκανε λόγο τη Δευτέρα ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Σπάρτακος μετά την κατολίσθηση στο ορυχείου του Αμύνταιου που είχε ως αποτέλεσμα αφενός να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ο οικισμός των Αναργύρων και αφετέρου να θαφτούν κάτω από τεράστιους όγκους χώματος μηχανήματα της ΔΕΗ και τόνοι λιγνίτη.
Σύμφωνα με τον Μόσχο Μόσχου η κατολίσθηση θα επηρεάσει την ενεργειακή ισορροπία της χώρας «γιατί το συγκεκριμένο ορυχείο τροφοδοτούσε δυο συγκεκριμένους σταθμούς. 100% τον ΑΗΣ Αμυνταίου ο οποίος είναι σε συντήρηση, δεν δουλεύει τώρα, και κατά 40 με 50% τον ΑΗΣ Μελίτης».
Όπως εξήγησε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, πλέον το ενεργειακό ισοζύγιο θα εξαρτάται από τις εισαγωγές και τις άλλες μορφές ενέργειες. Υπενθύμισε, δε, ότι τον Ιανουάριο «που υπήρχε μεγάλη ενεργειακή κρίση και στο παραπέντε, στην κυριολεξία στο παραπέντε αποφύγαμε blackout ήταν γιατί όλα τα λιγνιτικά ήταν μέσα και τα νερά».
«Για φανταστείτε τώρα δυο σταθμοί που είναι εξαρτώμενοι από το συγκεκριμένο ορυχείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν» συμπλήρωσε ο κ. Μόσχου.
«Εισαγωγές μπορούμε να κάνουμε αλλά για φανταστείτε μια χώρα όταν για διάφορους λόγους κλείνουν οι δικοί της σταθμοί, όταν απαξιώνεται το εθνικό μας καύσιμο που παρέχει ασφάλεια ενεργειακή ο λιγνίτης, και είμαστε καθαρά εξαρτώμενοι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε blackout. Δηλαδή καμία χώρα σοβαρή στον πλανήτη δεν απαξιώνει το εθνικό της καύσιμο» πρόσθεσε ο κ. Μόσχου.
Ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος επιβεβαίωσε, τέλος, τις πληροφορίες ότι ένα μερίδιο ευθύνης για την κατολίσθηση υπάρχει από «τη λειτουργία των αρχαιολόγων όπου πραγματικά εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ορυχείου. Δεν ξέρω αν είναι μόνο αυτή η αιτία ή υπάρχουν και άλλες αιτίες, εμείς θα περιμένουμε, δεν θέλουμε να προτρέξουμε αλλά σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η λειτουργία των αρχαιολόγων».
ΔΕΗ για Αμύνταιο: Υπερβολές το 1 δισ. ευρώ για τη ζημιά, την υπολογίζουμε στα 200 εκατ. ευρώ
"Είναι σημαντικός ο κλυδωνισμός αλλά θα τον απορροφήσουμε", ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σήμερα, Δευτέρα, αναφερόμενος στην κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου. Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που συνεδρίασε σήμερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι υπερβολικές και δεν έχουν όπως είπε σχέση με την πραγματικότητα.
Πηγές της επιχείρησης προσδιόριζαν το ύψος της ζημιάς μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων της κοινότητας Αναργύρων (το 50% του οποίου επωμίζεται η ΔΕΗ), γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα στην περιοχή, η οποία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών ενώ μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε 15 ημέρες.
Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κατολίσθηση στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ενδείξεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση του πρώτου ρήγματος οδήγησαν στην απομάκρυνση τόσο του προσωπικού όσο και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού από τα σημεία που θεωρούνταν επικίνδυνα. Ωστόσο και αυτά αποδείχτηκαν επισφαλή μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος.
Το κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη εξακολουθεί να είναι απολήψιμο και σε ποιο βαθμό είναι επισκευάσιμες οι ζημιές που έχει υποστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (εκσκαφείς). Ο εξοπλισμός αυτός έχει αποσβεστεί δηλαδή δεν έχει λογιστική αξία, ωστόσο έχει αξία χρήσης και επιπροσθέτως αξία αντικατάστασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ το κοίτασμα λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου είχε μέγεθος 30 εκατ. τονων.Υπάρχει ωστόσο κοίτασμα μέγεθος 4,5 εκατομμυρίων τόνων το οποίο είναι ανέπαφο και μπορεί να τροφοδοτεί τις μονάδες του σταθμού Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με όριο τις 17.000 ώρες για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι να λειτουργεί το σταθμό το χειμώνα, σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του σταθμού προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της πόλης.
Στο ορυχείο του Αμυνταίου εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την κατολίσθηση θα παραμείνουν εκεί μόνο οι απολύτως απαραίτητοι και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν για εργασία στα λοιπά ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή.
Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε, εξάλλου, σήμερα την πρόταση για σύσταση ενεχύρου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ έναντι των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ. Η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα οπότε όπως είπε ο κ Παναγιωτάκης αναμένεται να αποκατασταθεί και η κανονικότητα στις πληρωμές. Η ΔΕΗ, όπως είπε, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και αναμένεται η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από τη ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει και τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από κατανάλωση ρεύματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: