DEH

DEH

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Βαρδάκης : «Ανάγκη για μέγιστη ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων που υπάγονται στα ΒΑΕ»

Την ανάγκη για μέγιστη ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων που υπάγονται στα ΒΑΕ, λόγω της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, τόνισε ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο και τον οργανωτικό γραμματέα της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ, Μανιάτη Κώστα και Βρέντζο Ιωάννη αντίστοιχα και συνεργάτες του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πετρόπουλου Τάσου.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου των Τεχνικών της ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης, ζήτησαν την εξαίρεση μερίδας εργαζομένων, οι οποίοι ακόμα και αν η ειδικότητα τους υπάγεται στον κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων από το 2012, μπορεί είτε να έχουν μετακινηθεί σε γραφείο (λόγω ηλικίας ή ατυχήματος), είτε να έχουν συνδικαλιστική άδεια, συνεπώς χωρίς στην ουσία να ασκούν την συγκεκριμένη εργασία. Επιπλέον, επειδή αυτή η ειδικότητα μπήκε στον ΚΒΑΕ μόλις το 2012, πολλοί εργαζόμενοι δεν δύνανται να εκμεταλλευτούν ευεργετικές διατάξεις των βαρέων για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νωρίτερα από τους κοινούς ασφαλισμένους και κατ' επέκταση πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές χωρίς αντίκρισμα, ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα εξαιρεθούν από την υπαγωγή στα ΒΑΕ. 

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε με την σειρά του στους επαγγελματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τους εργαζόμενους που υπάγονται στα ΒΑΕ, τονίζοντας την ανάγκη της μέγιστης ασφαλιστικής τους προστασίας, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.


Οι συνεργάτες του Υφυπουργού ενημέρωσαν τόσο τον κ. Βαρδάκη, όσο και τους εκπροσώπους της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ –ΚΗΕ, ότι προτίθενται άμεσα να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που αναφέρεται στις ειδικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους απασχολούμενους στα ΒΑΕ & ΥΒΑΕ για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που θα λάβουν στο μέλλον εργαζόμενοι που υπάγονται στα ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: