DEH

DEH

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Με αναδρομική ισχύ οι αλλαγές στις χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Με αναδρομική ισχύ οι αλλαγές στις χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα του 2017. Αναδρομικά από τα μέσα του έτους όπως φαίνεται θα ισχύσουν οι όποιες αλλαγές προκύψουν στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αναθεώρησης που κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και στους όρους υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές εισηγήσεις της ΡΑΕ, οι υπηρεσίες της οποίας εργάζονται πυρετωδώς του τελευταίους μήνες, βρίσκονται μεν σε τελικό στάδιο, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Με δεδομένο δε ότι για τις αλλαγές θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το αρχικό ορόσημο του τέλους Ιουνίου, έχει προφανώς ξεπεραστεί και πλέον πάμε για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας σε περίπου ένα μήνα, περί τα τέλη Ιουλίου του 2017 δηλαδή.
Σε ότι αφορά τα ΥΚΩ όπως ήδη έχει γράψει το World Energy News, οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για ανάκτηση ποσού ύψους 735 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012 - 2015 «κουρεύονται» από τη ΡΑΕ κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και πλέον η Αρχή θα πρέπει να προτείνει προς θα κατανεμηθούν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που αναγνωρίζει στη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς του ρεύματος τα επόμενα έτη έως και το 2020.  
Μαζί με τη μείωση του ποσού που θα ανακτήσει η ΔΕΗ, θα αλλάξει και ο τρόπος χρέωσης των καταναλωτών, ώστε να  μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι αυξάνουν την κατανάλωσή τους από κάποια επίπεδα και πάνω.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εξομάλυνση της κλιμάκωσης της αύξησης.

Αλλαγές για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Παράλληλα η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κριτήρια και τις προδιαγραφές για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και σχεδιάζει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να απολαμβάνουν το χαμηλό τιμολόγιο αλλά και την ασυλία ως προς τις αποκοπές ρεύματος οι πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη. 
Όλες αυτές οι αλλαγές αλλά κυρίως τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι θα αναγνωρίσει η ΡΑΕ ως ανακτήσιμο ποσό για τις ΥΚΩ θα οδηγήσουν σε αλλαγές των τιμών του ρεύματος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές και σε αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες.
Αυτή ακριβώς τη δύσκολη άσκηση επιχειρεί να λύσει η ΡΑΕ προκειμένου να κάνει την εισήγηση της προς το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και προχωρήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως φαίνεται θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η αναπροσαρμογή των ΥΚΩ δεν αφορά μόνον στους πελάτες της ΔΕΗ, αλλά σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, ανεξαρτήτως παρόχου.
Προκειμένου δε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, η ρύθμιση θα προβλέπει σταδιακή εξόφληση της επιβάρυνσης που θα προκύψει σε βάθος τριών ή τεσσάρων χρόνων.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: