DEH

DEH

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Σταθάκης: Γίνεται τριπλή διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης στο Αμύνταιο

Σταθάκης: Γίνεται τριπλή διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης στο Αμύνταιο
 
Στις επόμενες 20-25 ημέρες θα υποβάλλουν οι επιθεωρητές μεταλλείων του ΥΠΕΝ το πόρισμά τους για την έκταση των ζημιών στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα υποβάλει Πόρισμα για τον ίδιο λόγο.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» . Σχετικά με το θέμα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο υπουργός ανέφερε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με βάση τη Συμφωνία που έχει υπογραφεί.
Ο κ. Στάθακης είπε ότι εκτός από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΝ η Επιτροπή που έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ αναμένεται να υποβάλλει το πόρισμα της εντός ενός μηνός, καθώς και η Επιτροπή που θα συσταθεί από το ΥΠΕΝ αναμένεται να υποβάλλει το πόρισμα της μέσα σε ένα εύλογο διάστημα ενός μηνός, ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να μιλήσουμε για τυχόν ευθύνες.
Αναφερόμενος στο αν θα επαναλειτουργήσει στο μέλλον η συγκεκριμένη μονάδα της ΔΕΗ είπε:
«Αυτό εξαρτάται από το κόστος αποκατάστασης του ορυχείου, την έκταση των ζημιών και το ποσοστό του λιγνίτη που θεωρείται μη ανακτήσιμο. Αρχικά πρέπει να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, στη συνέχεια, να γίνει η οικονομική αποτίμηση και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αποεπένδυση στη ΔΕΗ. Θεωρώ ότι είναι πρόωρο μια τέτοια συζήτηση. Το θέμα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ είναι ακόμη ανοιχτό και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για κάποιο ορυχείο ή μονάδες. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, βάση της Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.»
Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στο Eurogroup της Πέμπτης εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: