DEH

DEH

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΑΔΜΗΕ:-Αλλαγές στη διοίκηση με θέσεις – κλειδιά στην State Grid

Αποτέλεσμα εικόνας για αδμηε 
Χρ. Κολώνας
 
Για την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, έχει προγραμματιστεί η επίσημημεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στον κινεζικό κολοσσό State Grid Corporation of China (SGCC).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η έως τώρα μητρική του Διαχειριστή, ΔΕΗ ετοιμάζει και σχετική εκδήλωση για την υποδοχή και την εγκατάσταση πια των Κινέζων στον ΑΔΜΗΕ.
Η State Grid, μπαίνει όμως και δυναμικά στη διοίκηση της εταιρίας, ακόμη κι αν έχει το 24%. Όπως αναφέρουν πηγές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ αυξάνονται από πέντε σε εννιά. Εξ αυτών τρεις θέσεις θα
καταλάβουν στελέχη της SGCC. Μεταξύ άλλων, δημιουργείται θέση CFO (οικονομική διαχείριση) η οποία θα ανήκει στην κινεζική εταιρία αλλά και αναπληρωτή CFO με επιλογή από το ελληνικό δημόσιο.   Την επιλογή του προσώπου για τη θέση του CEO στον ΑΔΜΗΕ θα κάνει το ελληνικό δημόσιο, ενώ γεννιέται και «αναπληρωτής CEO» με ορισμό προσώπου από τη StateGrid.
Παράλληλα, πηγές σημειώνουν στο Euro2day.gr, ότι οι Κινέζοι συμφώνησαν να έχουν ενεργότερο ρόλο και σε τρεις νευραλγικές διευθύνσεις του Διαχειριστή. Σε αυτές θα τοποθετήσουν δικά τους πρόσωπα στις θέσεις των αναπληρωτών διευθυντών. Δύο εκ των τριών διευθύνσεων, που μπόρεσε το Euro2day.gr να διασταυρώσει, είναι των «Νέων Έργων» και της «Συντήρησης του Συστήματος».
Οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν και το μεγάλο ενδιαφέρον της SGCC που απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ να τρέξει... την εταιρία και να έχει λόγο στις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν. Να σημειωθεί δε, ότι οι Κινέζοι στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον EuroAsia Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και της Κύπρου με την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί σε αυτά του κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και η επένδυση μόνο στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Η διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.518 χλμ ξεκινά από το Ισραήλ, φτάνει στην Κύπρο και από κει στην Κρήτη και την Αττική. Η ικανότητα μεταφοράς του θα είναι 1.000 MW.
Η State Grid έρχεται και αντιμέτωπη και με επενδύσεις της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης 2018-2027 του ΑΔΜΗΕ. Τη μερίδα του λέοντος... έχει η διπλή διασύνδεση της Αττικής και της Πελοποννήσου με την Κρήτη, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων αλλά και των υπολοίπων μεγάλων νησιών της χώρας.
Στις 19 Ιουνίου η εισαγωγή στο ΧΑ της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην SGCC, το 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ενώ το υπόλοιπο 25% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω της «ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών». Στην τελευταία εταιρία ουσιαστικά η ΔΕΗ, θα μεταβιβάσει το 51% των μετοχών που είχε στον ΑΔΜΗΕ, συναλλαγή που θα γίνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις 19 του μηνός. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθεί και στο χρηματιστήριο η «ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών».  
Η μετοχή της ΔEΗ θα ανασταλεί από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο στις 15 Ιουνίου και θα επαναδιαπραγματευτεί στις 19 Ιουνίου μαζί με την «ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών», της οποίας μέτοχοι θα είναι κατ' αναλογία οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: