DEH

DEH

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αποζημίωση για τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Κυκλάδες μετά τη διασύνδεσή τους, επιδιώκει η ΔΕΗ

Αποζημίωση για τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Κυκλάδες μετά τη διασύνδεσή τους, επιδιώκει η ΔΕΗ
Η επιχείρηση ζητά παράλληλα να απαλλαγεί από τη φορολογία για τα καύσιμα που καταναλώνει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη
Θέμα αποζημίωσης των μονάδων που θα πρέπει να διατηρηθούν στις Κυκλάδες μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής τους θέτει η ΔΕΗ στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για την ανάπτυξη του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2018 - 2027.  
Στην ίδια διαβούλευση η ΔΕΗ θίγει και το θέμα της υψηλής φορολογίας των καυσίμων που καταναλώνονται για την τροφοδοσία των μη διασυνδεδεμένων νησιών, η οποία όπως επισημαίνει αποτελεί μεγάλο μέρος του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Στο κεφάλαιο διασύνδεσης Κυκλάδων προβλέπεται η διατήρηση παραγωγικού δυναμικού στα νησιά, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.
Αυτό συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες από πλευράς ΔΕΗ, κυρίως πάγιες, και θεωρείται επομένως επιτακτική η ανάγκη να καθοριστούν ρυθμιστικά οι όροι λειτουργίας και ο τρόπος αποζημίωσης των συγκεκριμένων μονάδων, σημειώνει η ΔΕΗ.
Αναφέρει μάλιστα την περίπτωση του σταθμού της Άνδρου ισχύος 14,1 MW που παρέχει εφεδρικές υπηρεσίες στο νησί σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και ο οποίος έχει τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία.
Παρ ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλλει αίτημα στη ΡΑΕ για την ένταξή του στο καθεστώς Εφεδρείας Εκτάκτων Αναγκών και αποζημίωσης και ο σταθμός μέχρι σήμερα βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα με δέσμευση προσωπικού και σημαντικών πόρων, δεν έχει ρυθμιστεί από τη ΡΑΕ και το Διαχειριστή η ανάκτηση του κόστους παραγωγού.
Το παράδειγμα αναφέρεται από τη ΔΕΗ ως «ένα μάλλον κακό προηγούμενο για τον τρόπο που θα ρυθμιστούν τα θέματα εφεδρείας των προς διασύνδεσης νησιών στο μέλλον».

Κατάργηση φορολόγησης στα καύσιμα  

Η ΔΕΗ θέτει εμμέσως θέμα και για την κατάργηση της φορολογίας των καυσίμων που καταναλώνονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη.
Στο κείμενο γίνεται κατ’ επανάληψη συνεχής αναφορά στην σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών για κάλυψη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αναφέρει η ΔΕΗ.
Επισημαίνει δε ότι για λόγους σαφήνειας και προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό κόστος των πετρελαϊκών προϊόντων (μαζούτ και ντίζελ) που καταναλώνονται για ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, κόστος που κατά ένα μεγάλο μέρος είναι αποτέλεσμα της υψηλής φορολόγησης των προϊόντων αυτών.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: