DEH

DEH

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Δίχως να το φωνάζει, η ΔΕΗ ξαναπήρε το "μαχαίρι" - Αύξηση κατά 84% στις εντολές αποκοπής ρεύματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για deh"Το τζάμπα πέθανε" είναι το μήνυμα που στέλνουν από την ΔΕΗ μέσω της αισθητής αύξησης τους τελευταίους μήνες των εντολών αποκοπής προς τον ΔΕΔΔΗΕ για οφειλές στο ρεύμα.
Δίχως να το πολυδιαφημίζει, εντούτοις η επιχείρηση έχει εγκαταλείψει την πολιτική ανοχής που την χαρακτήριζε στο θέμα των οφειλών μέχρι και πέρυσι. Και έχει αποφασίσει να λάβει δραστικότερα μέτρα συγκριτικά με τις ατελέσφορες ρυθμίσεις χρεών προς τους κακοπληρωτές, προκειμένου αφενός να μαζέψει τμήμα από τα οφειλόμενα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αφετέρου να εμποδίσει την δημιουργία καινούργιων. 
Κρατώντας χαμηλούς τόνους, αφού οι αποκοπές ρεύματος προσφέρονται πάντα για εύκολους λαϊκισμούς με κίνδυνο να την κατηγορήσουν ότι κόβει το ρεύμα στους αδύναμους, η ΔΕΗ έχει αυξήσει σύμφωνα με πληροφορίες τις εντολές αποκοπής κατά 84% μέσα στο πρώτο πεντάμηνο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Είναι φυσικά νωρίς να πει κανείς αν η απειλή του μπλακ-άουτ έχει φέρει έσοδα στο ταμείο της ή έχει ανακόψει τον ρυθμό αύξησης στα φέσια. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι από την αρχή του έτους έως και το τέλος Μαίου, η επιχείρηση είχε αποστείλει στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 230.000 εντολές αποκοπής, έναντι μόλις 126.000 στο ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή περισσότερες από 100.000. Εχει ενδιαφέρον μάλιστα η κλιμάκωση όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς οι εντολές ήταν :
  • 25.000, τον Ιανουάριο
  • 65.000, τον Φεβρουάριο
  • 57.000, τον Μάρτιο
  • 40.000, τον Απρίλιο
  • 45.000, τον Μάιο.
Δείγμα ακριβώς της πιο χαλαρής περυσινής πολιτικής της ΔΕΗ είναι οι εντολές αποκοπής στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαίου 2016, οι οποίες και διαμορφώθηκαν ως εξής :
  • 20.000, τον Ιανουάριο
  • 23.000, τον Φεβρουάριο
  • 22.000, τον Μάρτιο
  • 23.000, τον Απρίλιο
  • 38.000, τον Μάιο.
Εκ των συνολικά 230.000 φετινών εντολών που έφτασαν από την ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% έμεινε δίχως ρεύμα για μερικές ώρες ή ημέρες. Ενα 15%-20% πρόλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, ενώ στους υπόλοιπους τα συνεργεία βρήκαν τα ακίνητα κλειστά.
Στην πραγματικότητα όπως λένε οι γνωρίζοντες, η επιχείρηση άλλαξε στάση γύρω στον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Τότε προφανώς άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι ρυθμίσεις στους κακοπληρωτές δεν φέρνουν τα αναμενόμενα, και ενώ στο μεταξύ η απόφαση που είχε ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια να μην κόβεται το ρεύμα για χρέη έως 1.000 ευρώ και χωρίς να εξετάζεται αν ο οφειλέτης διαθέτει ή όχι την οικονομική δυνατότητα, είχε γεννήσει μια νέα γενιά κακοπληρωτών.
Τώρα η αυστηρότερη αυτή πολιτική δεν έχει γυρισμό. Πολλώ δε μάλλον όταν στο ενεργειακό κεφάλαιο του μνημονίου έχουν ενταχθεί μια σειρά απόδεσμευτικές δράσεις και μέτρα, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αρχής γενομένης από την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου δράσης, με χρονικά ορόσημα για τον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών.
Το τέλος της χαλαρότητας από πλευράς ΔΕΗ απαντά και στην κριτική που της προσάπτει ο ανταγωνισμός. Της χρεώνει συγκεκριμένα ότι η πολιτική ανοχής των προηγούμενων μηνών, μαζί φυσικά με τις εκπτώσεις 15% στους συνεπείς πελάτες και 6% σε όποιον προπληρώσει το ρεύμα ενός έτους, συνέβαλαν στον περιορισμό της κινητικότητας στην αγορά, και άρα στην υποχρεωτική από το μνημόνιο μείωση του μεριδίου της. Και αυτό καθώς ένας μεγάλος όγκος πελατών, ακόμη και οι σημερινοί καλοπληρωτές, δεν έχουν κίνητρο να αλλάξουν εταιρεία, όταν γνωρίζουν πως ακόμη κι αν κάποια στιγμή βρεθούν σε δύσκολη θέση και δεν πληρώσουν, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να τους κόψει τουλάχιστον άμεσα το ρεύμα.
Εδώ και μερικούς μήνες ωστόσο η επιχείρηση έχει αλλάξει πολιτική. Δεν περιορίζεται μόνο στις ρυθμίσεις χρεών και στα προγράμματα άντλησης ρευστότητας (όπως ο "Προπληρωμένος Λογαριασμός"), αλλά διεκδικεί δυναμικότερα τα οφειλόμενα. Αφενός αυξάνοντας τις εντολές αποκοπής προς τον ΔΕΔΔΗΕ, αφετέρου προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο ξένο οίκο που θα αναλάβει την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου της, με έμφαση στα ληξιπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, όπως είπε προ ημερών από την Βουλή και ο υπουργός ΠΕΝ Γ.Σταθάκης, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των "στρατηγικών κακοπληρωτών" της ΔΕΗ.
Σήμερα, σχεδόν το 30% των πελατών της ΔΕΗ έχει απλήρωτους λογαριασμούς, και ανάμεσά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έπεσαν θύμα όχι μόνο της κρίσης, αλλά και εκείνων που τους υποσχέθηκαν μια νέα "σεισάχθεια", πολιτευόμενοι με το πρόταγμα του "Δεν Πληρώνω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: