DEH

DEH

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Επί ποδός για να προληφθεί έλλειψη αερίου - Πρόσληψη Συμβούλου, μελέτη από ΔΕΣΦΑ για πλοίο αποθήκη στη Ρεβυθούσα

Το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο απασχολεί έντονα τη ΡΑΕ, στον απόηχο και της ενεργειακής κρίσης που γνωρίσαμε την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου και με δεδομένο βεβαίως ότι αντίστοιχη έλλειψη μπορεί να παρουσιαστεί και τον επόμενο χειμώνα.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αρχή είναι το πως θα διασφαλιστεί η άμεση διαθεσιμότητα των απαιτούμενων πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί, εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατασκευή της τρίτης δεξαμενής. Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η ενοικίαση ενός πλοίου, το οποίο θα «δέσει» στη Ρεβυθούσα, στο οποίο θα μπορούν να αποθηκεύονται οι απαιτούμενες ποσότητες LNG.
Ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει να κάνει τη σχετική μελέτη, προκειμένου να αποτυπωθεί τι ακριβώς χρειάζεται και πόσο θα κοστίσει. Η ΡΑΕ αναμένει να παραλάβει τη μελέτη μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
Το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή αυτής της λύσης θα μπορούσε να καλυφθεί είτε από το αποθεματικό του λογαριασμού όπου καταβάλλεται το Ειδικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού είτε ακόμα και από την ενεργοποίηση των αντίστοιχων ρητρών έναντι των εργολάβων που έχουν καθυστερήσει την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής.
Επείγει η μελέτη για την εκτίμηση επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας
Η αποτροπή της επανάληψης φαινομένων που σημειώθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, καθώς και η διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο είναι ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τη ΡΑΕ, όσο και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και με την Κομισιόν.
Όπως έχει γράψει πρόσφατα το energypress, η ΡΑΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εκπόνηση της δεύτερης αναθεώρησης της Μελέτης Επικινδυνότητας, με βάση τα στοιχεία που θα παραδώσει ο ΔΕΣΦΑ και με εξωτερικό συνεργάτη το ΕΜΠ.
Παράλληλα, η ΡΑΕ αναζήτησε και προσέλαβε εξειδικευμένο Σύμβουλο σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνων, ώστε να υποστηρίξει τη μελέτη για την εκτίμηση επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η μελέτη αυτή, η οποία οδεύει προς ολοκλήρωση, θα αποτελέσει και τη βάση για το σχεδιασμό κατάλληλου Συστήματος Οργάνωσης για την ανάλυση των κινδύνων ασφάλειας εφοδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: