DEH

DEH

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ξεχάστε τη ΔΕΗ που ξέρατε


Του Γιώργου Φιντικάκη

Ηταν 12 Δεκεμβρίου 2001 όταν η μετοχή της ΔΕΗ έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τότε με απώλειες 5,04%, και απογοητεύοντας τους επενδυτές. Την εποχή εκείνη το χρηματιστήριο ήταν ακόμη στα πάνω του, και οι επενδυτές δεν ανέμεναν η μετοχή μιας εταιρείας με πάγια 3 τρισ. δρχ (8,6 δισ. ευρώ) να ξεκινήσει αρνητικά την πορεία της στο ταμπλό. Παρ’ όλα αυτά η τιμή εκκίνησης που είχε κάνει ντεμπούτο στα 12,70 ευρώ, έκλεισε τελικά στα 12,06 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,8 δισ ευρώ.

Δεκαέξι χρόνια μετά, και ενώ η σημερινή εταιρεία δεν μοιάζει σε τίποτα με τις ωραίες μονοπωλιακές ημέρες του 2001, η μετοχή της "παλιάς ΔΕΗ" αποτελεί οριστικά παρελθόν. Εκλεισε χθες, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό, στα 3,83 ευρώ, (888,5 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση), προκειμένου να επανέλθει την προσεχή Δευτέρα σπασμένη στα δύο, ως "νέα ΔΕΗ", και "ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών", δηλαδή η εταιρεία που θα γεννηθεί από τα σπλάχνα της ΔΕΗ.
Στην αγορά, μιλούν για τον απόλυτο "γρίφο", καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ μέχρι σήμερα η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους μιας εισηγμένης να γίνεται με ανταλλαγή σε είδος, δηλαδή μετοχές, αντί για καταβολή χρημάτων απευθείας στις τσέπες τους. Και αυτό, καθώς οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν τόσες μετοχές του νέου ΑΔΜΗΕ όσες κατέχουν και στη ΔΕΗ. Δηλαδή για κάθε μια μετοχή της ΔΕΗ, μία μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η τιμή εκκίνησης της οποίας έχει οριστεί στα 2,12 ευρώ, κατά 44% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της ΔΕΗ.
Τα ερωτήματα όμως στα οποία απαντήσεις θα δοθούν την Δευτέρα, είναι πολλά. Διότι αφαιρώντας τα 2,12 ευρώ της τιμής εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ από τα 3,83 ευρώ στα οποία έκλεισε χθες η μετοχή, απομένουν 1,71 ευρώ. Πολλαπλασιάζοντας την τιμή αυτή με τα 232 εκατ. των μετοχών της ΔΕΗ, διαμορφώνεται μια αποτίμηση, ύψους 396,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Δηλαδή 55% χαμηλότερα από την χθεσινή της κεφαλαιοποίηση, ύψους 888,5 εκατ. ευρώ.
Τα παράδοξα αυτά, ίσως και να τα πληρώσουν οι δύο μετοχές που θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται από Δευτέρα στο ταμπλό, χωρίς όριο διακύμανσης για μία ημέρα όσον αφορά την ΔΕΗ, και για τρεις ημέρες στην περίπτωση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Κάποιοι μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα διακυμανθεί ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ, δηλαδή 50% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο των 3,83 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους, απλώς η ΔΕΗ θα έχει πληρώσει την περίπλοκη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας η επιχείρηση χάνει το πιο ισχυρό της περιουσιακό στοιχείο, τον έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς, την αξία των οποίων η αγορά είχε μάλλον υποτιμήσει.
Αλλωστε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται και το "σπάσιμο" της μετοχής, προκειμένου να αποζημιωθούν σε είδος οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας για την απώλεια του ΑΔΜΗΕ. Επειδή δηλαδή το 51% του ΑΔΜΗΕ περνά στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (με αναλογία 51% σε Δημόσιο, 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ), ενώ εκτός ταμπλό μένει το υπόλοιπο 49%. Δηλαδή το 24% του ΑΔΜΗΕ που πέρασε στους Κινέζους της State Grid, και το 25% που πουλήθηκε στο Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ).
Θυμίζουμε ότι το 100% του ΑΔΜΗΕ έχει αποτιμηθεί στα 983 εκατ. ευρώ, άρα το 51% που μπαίνει στο Χρηματιστήριο έχει αξία 491,84 εκατ. ευρώ (και αφορά 232 εκατ. μετοχές, όσες και η ΔΕΗ, με τιμή εισαγωγής 2,12 ευρώ).
Η ιστορία δεν είναι με το μέρος της
Ανατρέχοντας πάντως κανείς στην ιστορία, διαπιστώνει ότι και στις τρεις μέχρι τώρα μετοχοποιήσεις ποσοστών της ΔΕΗ τις οποίες έκανε το Δημόσιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν για το ίδιο ιδιαίτερα επωφελή. Στην τριετία 2001, 2002, 2003, οπότε και έγιναν οι τρεις διαδοχικές μετοχοποιήσεις της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους από το 100% στο 51%, το Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.

Αν αντίθετα στο διάστημα 2001-2003 δεν είχε πουλήσει καμία μετοχή και διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο στην επιχείρηση, θα είχε εγγράψει έσοδα από μερίσματα άνω του 1,1 δισ. ευρώ και παράλληλα θα μπορούσε να προσδοκά σε περισσότερα έσοδα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: