DEH

DEH

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Όσο περνάνε οι μέρες και φωτίζονται καλυτέρα τα γεγονότα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, γίνονται πιο ευδιάκριτες οι εγκληματικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΔΕΗ Α.Ε, των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Όλοι τους υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μια πολιτική που στόχο έχει την μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που ήταν και η βασική αιτία για την καταστροφή που συνέβη στο Ορυχείο.


Η μείωση των μισθών περίπου 50% σε όλο το προσωπικό, οι απολύσεις, οι διώξεις αγωνιζόμενων συναδέλφων, η εφαρμογή την αξιολόγησης με στόχο την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, το δουλεμπόριο των εργολαβιών είναι η μία πλευρά της επίθεσης. Επιπλέον η ΔΕΗ Α.Ε. με την ανοχή του κράτους και της τοπικής διοίκησης, εκμεταλλεύεται τα ορυχεία με βασικό κριτήριο το κέρδος χωρίς να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων της γύρω περιοχής, των οικιστικών ζωνών και του περιβάλλοντος, τον ακριβό εξοπλισμό που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Αυτό αποδεικνύει και η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου που δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσης του.(π.χ καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις). 

Επίσης ανέδειξε αυτό που χρόνια είναι γνωστό στην περιοχή, ότι η καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις δεν αποτελεί ένα γραφειοκρατικό ζήτημα αλλά αποτελεί πάγια τακτική της ΔΕΗ Α.Ε να κωλυσιεργεί ώστε να διαλύονται οι οικισμοί και να γλιτώνει τα έξοδα για τις υποδομές των νέων οικισμών. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με το παραπέρα βήμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε που θα οξύνει τον ανταγωνισμό και την προσπάθεια μείωσης του κόστους που για μια ακόμα φορά θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός πιστός στον ρόλο του προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους δείχνοντας ως κυρίως υπευθύνους τους “αρχαιολόγους”. Με αυτό τον τρόπο βγάζει λάδι την εργοδοσία και το κράτος που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο, οι κάτοικοι των Αναργύρων ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να επαναπαυτεί από τις εξαγγελίες υπουργών και εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Έχει εμπειρία από υποσχέσεις που έμειναν «άδειο πουκάμισο» επί δεκαετίες. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο(όλων των εργασιακών σχέσεων), η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών να συντονίσουν την δράση τους ενάντια στην πολιτική που τους εξαθλιώνει και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Διεκδικούμε:
– Να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή και ασφαλής επαναλειτουργία του ορυχείου για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των ΑΗΣ με λιγνίτη. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

– -Να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα για την μετεγκατάσταση η ΔΕΗ Α.Ε και να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

– Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Πτολεμαΐδα 15/6/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: