DEH

DEH

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΑΔΜΗΕ: Γίνεται αλλιώς

Ένα σύνθετο σχέδιο που πέτυχε αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις χωρίς ιδιωτικοποίηση.
Μια πολιτική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, από εκείνον τον δραματικό Ιούλιο του 2015 και τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υλοποιήθηκε μέχρι κεραίας τις ημέρες αυτές. Η εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν η τελευταία πράξη εφαρμογής ενός σύνθετου επιχειρηματικού σχεδίου που στόχευε (και πέτυχε) τα εξής:
 
AdTech Ad
1ον και κυριότερο, να μείνει ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, και 2ον να τερματιστεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τον περιορισμό της στη διακίνηση του 49% των παραγομένων στη χώρα ηλεκτρικών φορτίων (αυτός ο στόχος εκπορευόταν από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε εκδοθεί πολύ πριν …υπάρξει τρόικα).
Για την προηγούμενη κυβέρνηση η λύση ήταν απλή: διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη και ιδιωτικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Μια λύση που αποδεχόταν βεβαίως και η τρόικα.
Για την παρούσα κυβέρνηση όμως υπήρχε και άλλος δρόμος. Μόνον που θα έπρεπε να τον αποδεχτούν και οι «θεσμοί».
Το σχέδιο που εκπονήθηκε από την ομάδα ειδικών και τον σύμβουλο του υπουργείου Ενέργειας (Lazard) ήταν σύνθετο αλλά απόλυτα υλοποιήσιμο. Και το σημαντικότερο : αφενός μεν έδινε απαντήσεις και λύσεις για τα προβλήματα που είχαν θέσει τρόικα και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφετέρου απέτρεπε τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο χώρο της ενέργειας.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου  είναι ίσως για τους ειδικούς. Σημασία έχουν όμως τα εξής :
1. Στο ταμείο της  υπερχρεωμένης ΔΕΗ μπήκαν περί τα 760 εκατομμύρια ευρώ μετρητά (τα μισά περίπου από κινεζική εταιρία που αγόρασε το 24%  του ΑΔΜΗΕ).
2.  Το 51% του ΑΔΜΗΕ έμεινε υπό δημόσιο έλεγχο και κάθε χρόνο μερίσματα 50 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτούν κοινωνικά προγράμματα.
3. Οι αποφάσεις και επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υλοποιήθηκαν
4. Η αρτιότητα του σχεδίου ανάγκασε τους «θεσμούς» να το αποδεχτούν και να ξεχάσουν την ιδιωτικοποίηση.
Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο μιας και είναι μοναδικό:
Με δημόσια ανακοίνωσή του το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ -που μόνον στην κυβέρνηση δεν πρόσκειται- μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος με την εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο συνεχάρη και πολιτικά πρόσωπα και τους συμβούλους (τόσο τους 'Έλληνες του υπουργείου Ενέργειας και του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, όσο και τους Γάλλους της Lazard) για το εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: