DEH

DEH

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Στα...ΥΚΩ το μεγάλο μυστικό για το καλώδιο της Κρήτης!

Στα...ΥΚΩ το μεγάλο μυστικό για το καλώδιο της Κρήτης! 
Τι κρύβεται πίσω από τις μεθοδεύσεις για το...μικρό καλώδιο και το εναλλασσόμενο ρεύμα- Αντιδράσεις από περιφέρεια Κρήτης και δήμο Μαλεβιζίου
Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης ήδη υλοποιείται το ελληνικό κράτος πελαγοδρομεί και ακόμη δεν αποφασίζει ποια θα είναι…η σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα! Ενώ το μεγάλο καλώδιο με συνεχές ρεύμα είναι αυτό που συνάδει με το σχέδιο του EuroAsia Interconnector, το υποστηρίζουν η περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Μαλεβιζίου, κάποιοι στο υπουργείο προωθούν το…μικρό καλώδιο με εναλλασσόμενο ρεύμα που…δεν είναι λύση!
Και τώρα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ θα βγάλει τη διαβούλευση και με τα δύο καλώδια, αλλά πρώτα θα γίνει το μικρό! Γιατί το μικρό καλώδιο πρώτο; Διότι φαίνεται πως ενδιαφέρονται…ελληνικές εταιρείες, αλλά το μυστικό είναι στα ΥΚΩ! Στους λογαριασμούς που πληρώνει δηλαδή όλη η Ελλάδα επιπλέον για να μην πληρώνει πχ η Κρήτη παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή εδώ κοστίζει η παραγωγή του...
Στη νέα μελέτη ανάπτυξης του συστήματος, που εκπονεί ο ΑΔΜΗΕ προτείνεται η κατασκευή , με στόχο να αρθεί το συντομότερο δυνατό η ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης!
Αυτό διαρρέουν από το υπουργείο, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι δυνατόν το καλώδιο που θα έρχεται από το Ισραήλ- Κύπρο να σχεδιάζεται να φεύγει από την Κορακιά και από την άλλη…να δίνουν πρώτη προτεραιότητα τα Χανιά προς το Μεγαλόπολη!
“Περιμένουμε να δουμε τη διαβούλευση, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για λάθος εάν προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Το καλώδιο που είναι μικρό δεν βοηθά την Κρήτη, το εναλλασσόμενο ρεύμα έχει προβλήματα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ως περιφέρεια γιατί προτείνεται” λέει η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που επισημαίνει ότι όλοι οι ειδικοί προτείνουν την μεγάλη λύση που ειναι και υπό την “ομπρέλα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Αλλά και από το δήμο Μαλεβιζίου ανησυχούν όπως λέει ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ.Κώστας Τριγώνης:
“Δεν ξέρουμε τι συμφέροντα παίζονται, αλλά είναι σαν να μας ανοίγουν μια λεωφόρο και να λέμε εμείς αφήστε μας να κάνουμε ένα δρομάκι! Γιατί να επιλέξουν τη λύση του μικρού καλωδίου από τα Χανιά όταν είναι αποφασισμένο το μεγάλο από την Κορακιά; Για να μην φύγουν ποτέ τα Λινοπεράματα;” αναρωτιέται.
Η πρώτη και μεγαλύτερη διασύνδεση, σύμφωνα με το διαχειριστή προτείνεται να κατασκευαστεί από την Αττική και να έχει ισχύ 700MW (δύο καλώδια των 350MW) με τη χρήση τεχνολογίας συνεχόμενης τάσης και μπορεί να φτάσει και τα 2000 μεγαβάτ! Το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 730 εκατ. έως 1 δισ ευρώ. Από τον ΑΔΜΗΕ λένε ότι η συγκεκριμένη διασύνδεση μπορεί να είναι έτοιμη σε διάστημα 9 ετών θεωρώντας ότι θα καθυστερήσει
Αυτή η μεγάλη διασύνδεση θα καθυστερήσει να δώσει λύση στο επείγον πρόβλημα της ασφαλούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης της Κρήτης. Γι αυτό, λένε, ο ΑΔΜΗΕ στη νέα ΜΑΣΜ προχωρά στην κατάθεση και μιας δεύτερης πρότασης για την κατασκευή μιας fast track διασύνδεσης ισχύος 200 MW με εναλλασσόμενη τάση. Το συγκεκριμένο καλώδιο θα συνδέει την άκρη της Πελοποννήσου με τη δυτική Κρήτη και η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 200-300 εκατ. ευρώ και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέχρι το 2020) να τροφοδοτεί με ασφάλεια την Κρήτη καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού. Αυτά λένε όσοι υποστηρίζουν τη λύση αυτή.

Τι κρύβεται

Τι κρύβεται πίσω από αυτό όμως; Όσοι ξέρουν λένε τα…ΥΚΩ! Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ καθώς το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 70 ευρώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 90 εκ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια.
Στην περίοδο 2012 – 22013 το ετήσιο κόστος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που αφορούν στην Κρήτη (ΥΚΩ είναι το ποσό που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους προκειμένου να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών και να διατηρηθεί ίδιο το κόστος της μεγαβατώρας για τους κατοίκους των νησιών) ήταν της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Ο πρώτος που θα “ρίξει” το καλώδιο θα πάρει και τα ΥΚΩ…προφανώς.
Εφόσον προχωρήσει το καλώδιο τότε θα λυθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και το κόστος των 800 εκατομμυρίων θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς, οριστικά μετά τη σχετικά γρήγορη απόσβεση του έργου. Εδώ είναι το μυστικό…
 
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: