DEH

DEH

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Κρας τεστ των εταιρειών - Ποια έχει τα φθηνότερα τιμολόγια

Κι όμως υπάρχουν φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τη ΔΕΗ, δίνοντας στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, περισσότερες επιλογές.
του Χρήστου Κολώνα
Κι όμως υπάρχουν φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τη ΔΕΗ, δίνοντας στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, περισσότερες επιλογές.
Αυτό αποκαλύπτουν τα αναλυτικά παραδείγματα χρέωσης για όλες τις κλίμακες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Τα στοιχεία αφορούν στην έρευνα της ΡΑΕ που έκανε για το μήνα Φεβρουάριο και η οποία συγκρίνει τις χρεώσεις των οκτώ προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καταναλωτές μέσα από τους πίνακες μπορούν να διαπιστώσουν ότι αλλάζοντας προμηθευτή μπορούν να έχουν εξοικονόμηση μέχρι και 6,22% στο τετράμηνο σε σχέση με τη ΔΕΗ.
Το “Business Energy” επεξεργάστηκε παραδείγματα, για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και σύμφωνα με αυτά οι υπόλοιποι επτά “παίκτες” έχουν χαμηλότερες χρεώσεις από 0,64% έως και 6,22% για μία οικογένεια με κατανάλωση ρεύματος 1.200 kwh το τετράμηνο (900 με χρέωση ημέρας και 300 kwh με χρήση νυχτερινού). Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 kwh το τετράμηνο (1.200 kwh με χρέωση ημέρας και 400 με χρέωση νύχτας) οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν μειωμένα τιμολόγια από 0,65% έως και 5,39%.
Αλλά και στην περίπτωση μία μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης που ηλεκτροδοτείται από τη χαμηλή τάση και καταναλώνει 3.500 kwh το τετράμηνο οι εταιρίεςElpedison, ΗΡΩΝ, GREEN, VOLTERRA, Protergia, NRG και Watt & Volt δίνουν φθηνότερα τιμολόγια από 1,61% έως 5,35%. Μάλιστα σε αυτήν την κατηγορία η πλειοψηφία των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος δίνει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τιμών.
Ο ανταγωνισμός των τιμών που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει χάσει περί τους 60.000 καταναλωτές (σε μετρητές) και το συνολικό της μερίδιο στην προμήθεια να έχει “ψαλιδιστεί” κατά 5,61%. Διατηρεί βέβαια την δεσπόζουσα θέση στην αγορά με 94,39%. Αν δει, όμως, κανείς τα επιμέρους στοιχεία, δηλαδή στη χαμηλή και μέση τάση, όπως και δημόσια έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της ΔΕΗ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αποσπάσει από αυτές τις δύο κατηγορίες το 20% των πελατών της.
Αποτέλεσμα της διαμόρφωσης των χαμηλότερων τιμολογίων από τις ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής και πώλησης ρεύματος αλλά και εκείνες που απλά εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια (χωρίς να διαθέτουν μονάδες) είναι η ΔΕΗ να μην έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας.
Αναλυτικά οι αναγνώστες μπορούν να δουν τα παραδείγματα της ΡΑΕ στο ακόλουθο linkhttp://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/supply/invoice/info.csp?viewMode=normal

Πηγή www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: