DEH

DEH

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Crash Test» ανάμεσα σε 14 ελληνικά εταιρικά ομόλογα - Αρνητική πρωτιά για ΔΕΗ

Αισθητά λιγότερο αντανακλάται το country risk στα εταιρικά ομόλογα των διεθνοποιημένων ομίλων όπως της Coca Cola 3Ε ή του Τιτάνα, έναντι των αμιγώς "ελληνικών" όπως της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.
Κάνοντας ένα "crash test" στις αποδόσεις 14 εταιρικών ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Τις λιγότερες απώλειες μετρούν τα ομόλογα της Coca Cola 3Ε και του Τιτάνα. Η απόδοση στο ομόλογο της 3Ε, λήξεως 2016 και με κουπόνι 4,25%, παραμένει ουσιαστική αμετάβλητη από την αρχή του έτους.
Χάνει μόλις 0,36%. Λογικό. Πεπεισμένη ότι η ελληνική οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει, η εταιρεία έχει μεταφέρει εδώ και τέσσερα χρόνια την έδρα της στην Ελβετία. Θυμίζουμε ότι η φυγή δεν έγινε για φορολογικούς λόγους. Υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι ο όμιλος δανείζεται από ξένες τράπεζες ή εκδίδει ομολογίες που καλύπτονται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι με ανακούφιση υποδέχτηκαν την αλλαγή της έδρας.
Πάνω- κάτω τα ίδια ισχύουν και για τα δύο ομόλογα της ΤΙΤΑΝ. Τα ομόλογά της, λήξεως 2017 και 2019 με κουπόνι 8,75% και 4,25% αντίστοιχα, χάνουν μόλις 1,20% και 3,05% από την αρχή του έτους. Σημειωτέον ότι εκτός από Ελλάδα, η ΤΙΤΑΝ δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο (Δ. Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο) και διαθέτει εργοστάσια σε εννέα χώρες. Το αυτό ισχύει και με την Intralot. Η 7ετής της έκδοση, αξίας 250 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6%, χάνει 3,68% από την έναρξη της χρονιάς.
Τι συμβαίνει άραγε με τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil; Ο αρνητικός πρωταγωνιστής είναι η ΔΕΗ. Η πρώτη της έκδοση ύψους 200 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, λήξεως 2017, και με επιτόκιο 4,75%, γράφει απώλειες 7,43% από την αρχή του χρόνου. Χειρότερα πάνε τα πράγματα με τη 5ετή έκδοση, λήξεως 2019, και με επιτόκιο 5,5%. Από την αρχή Ιανουαρίου έως και προχθές Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, μετρούσε απώλειες 16,2%. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς την αβεβαιότητα που πλανάται σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης (φέσια, σενάρια πώλησης μονάδων, αναγκαστική μείωση μεριδίου στη λιανική, πώληση ΑΔΜΗΕ, κ.ο.κ.).
Καλύτερα είναι τα πράγματα για τα ΕΛΠΕ. Το μεν 5ετές ομόλογο, ύψους 325 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,25%, χάνει από την αρχή του έτους 5,82%. Το δε, άλλο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2017, και με επιτόκιο 8%, χάνει 5,45%.
Κάτω του 5% χάνει στη δική της περίπτωση και η Motor Oil. Το ομόλογό της, ύψους 350 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019, με επιτόκιο 5,125%, γράφει απώλειες 4,37%.
Συμπέρασμα: Το κλίμα αστάθειας, οι οικονομικές περιπέτειες της χώρας και το γενικότερο “country risk” αφήνουν σχεδόν ανεπηρέαστες τις αμιγώς διεθνοποιημένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα 3Ε, ΤΙΤΑΝ. Πλήττουν ωστόσο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, όσες επιχειρήσεις τα κέρδη τους εξαρτώνται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: