DEH

DEH

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μποναμάς απρόσμενων κερδών από τους ρύπους για τη ΔΕΗ, ανησυχία στο ΛΑΓΗΕ

Μποναμάς απρόσμενων κερδών από τους ρύπους για τη ΔΕΗ, ανησυχία στο ΛΑΓΗΕΣύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχε κάνει η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου, η μέση τιμή για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ανερχόνταν σε 8,2 ευρώ ο τόνος, καταγράφοντας μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Χθες στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας της Λειψίας η τιμή σποτ για τα δικαιώματα διαμορφωνόνταν στα 4,82 ευρώ ο τόνος, σηματοδοτώντας τη σημαντική υποχώρηση των τιμών που καταγράφεται από τις αρχές του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του μήνα τα δικαιώματα βρίσκονταν πάνω από τα 5,6 ευρώ ο τόνος, στα τέλη Ιανουαρίου πάνω από τα 6 ευρώ ο τόνος, όταν στις αρχές του έτους βρίσκονταν πάνω από τα 8 ευρώ ο τόνος.
Ειδικότερα από τα 8,05 ευρώ ο τόνος που ήταν η τιμή στο χρηματιστήριο της Λειψίας κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους στις 4 Ιανουαρίου (8,22 ευρώ ο τόνος στις 30 Δεκεμβρίου), η χθεσινή τιμή των 4,82 ευρώ σηματοδοτεί μια πτώση της τάξης του 40%.
Τι σημαίνει αυτή η δραματική υποχώρηση στα καθ΄ημάς;
Καταρχάς για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές που είχαν γίνει όταν οι τιμές των ρύπων ανέβαιναν, η τιμή στα 7 ευρώ μεταφράζεται σε επιβάρυνση περί τα 350 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα εκπομπής περίπου 50 εκατομμύρια τόνων. Έτσι ενώ με την τιμή στα 8 ευρώ η εταιρεία θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων, με την τιμή στα 4,82, απαιτούνται 241 εκατ. ευρώ, όφελος 159 εκατ. ευρώ.
Ο μποναμάς για το ταμείο της ΔΕΗ πάντως μεταφράζεται σε πρόσθετους πονοκεφάλους και προβλήματα για το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις ρύπων για την κάλυψη των αναγκών του ειδικού λογαριασμού. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει 27,9 εκατ. δικαιώματα εκπομπής για εκπλειστηριασμό, από τα οποία με τις τιμές στα 8 ευρώ η προσδοκία για τα έσοδα ξεπερνούσε τα 223 εκατ. ευρώ. Τώρα με τις τρέχουσες τιμές το προσδοκώμενο έσοδο «ψαλιδίζεται» στα 134,4 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ έκλεισε το 2015 με έλλειμμα 57,42 εκατ. ευρώ, επωφελούμενο από την αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων, όταν τον Νοέμβριο του 2015 είχε φτάσει στα 106,57 εκατ. ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις του λειτουργού που περιλαμβάνονται στο τελευταίο  δελτίο ΑΠΕ του Δεκεμβρίου (που εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου) από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο παρουσιάζεται πλεόνασμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, το οποίο ωστόσο από τον Μάιο έως και το Δεκέμβριο γυρνά και πάλι σε έλλειμμα.
Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στο μέτωπο των ρύπων, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, να αξιοποιήσει τα έσοδα από τους ρύπους προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος), αφού μια τέτοια απόφαση εγκυμονεί τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί εκ νέου το έλλειμμα και να μπει σε περιπέτειες ξανά η αγορά.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: