DEH

DEH

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

«Κόλλησε» κονδύλι 22 εκατ. ευρώ για άπορα παιδιά

Μπλόκο στη διάθεση του περίφημου «τροφείου» της ΓΕΝΟΠ για τη χρηματοδότηση σχολικών γευμάτων απόρων παιδιών, βάζουν συνδικαλιστικά αιτήματα και αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη διαχείριση του προσφερόμενου ποσού συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ τον Σεπτέμβριο του 2015, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποφάσισε να διαθέσει το κονδύλι του περίφημου «τροφείου» που συμπεριελήφθη στη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2015 επί διοικήσεως Αρθούρου Ζερβού για την παροχή σχολικών γευμάτων σε άπορα παιδιά. Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης απαιτείται τροποποίηση της ΕΣΣΕ και στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης η ΓΕΝΟΠ εγείρει και μια σειρά από νέα συνδικαλιστικά αιτήματα, όπως για παράδειγμα να μη συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ευθύνης των στελεχών της εταιρείας στο «πλαφόν» που ορίζει ο νόμος για τις νέες αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, όπως επίσης και ένα μέρος των υπερωριών που γίνονται εξ ανάγκης λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα αιτήματα δεν έχουν γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, αποδεκτά από τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η τροποποίηση της ΕΣΣΕ και στο σκέλος που αφορά τη διάθεση του ποσού ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016 και 2017 που αντιστοιχεί στις δαπάνες του «τροφείου». Πέραν τούτου όμως, η ΓΕΝΟΠ εκφράζει εύλογες αντιρρήσεις για το σχέδιο διαχείρισης αυτού του ποσού, όπως ορίζεται από νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στον νόμο για «βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις». Ο νόμος τροποποιεί το άρθρο 6 του ν. 5101/1931 περί εράνων και αναθέτει τη διενέργεια εράνων σε πιστωτικό ίδρυμα που δεν κατονομάζει αλλά «φωτογραφίζει» την Εθνική Τράπεζα. Το πιστωτικό ίδρυμα θα ορίζει Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα ποσά που συγκεντρώνονται βάσει κανονισμού που θα εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Η διαφωνία της ΓΕΝΟΠ έγκειται στο γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση περιγράφει μια σειρά από σκοπούς που θα κατευθύνονται τα ποσά που θα συλλέγονται σε αυτόν τον «κουμπαρά», αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται και κάποιοι που δεν έχουν σχέση με την ανθρωπιστική κρίση, όπως για παράδειγμα η Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Η σχετική ρύθμιση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι πόροι, που συλλέγονται, διατίθενται για τις ακόλουθες θεματικές δράσεις: Πρόνοια, Υγεία, Πολιτισμός και Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

 Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: