DEH

DEH

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΗ αξίας 649,6 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ αξίας 649,6 εκατ. ευρώ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Όταν το καλοκαίρι η Standard & Poor’s προχωρούσε σε υποβάθμιση της ΔΕΗ από B σε CCC-, ο οίκος επαναλάμβανε ότι η ΔΕΗ είναι συνυφασμένη με το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει κίνδυνο ρευστότητας που πηγάζει από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και από τις συρρικνούμενες διαθέσιμες για τη ΔΕΗ πηγές χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα ο οίκος τόνιζε (τον Ιούλιο) ότι υπό το φως των αυξανόμενων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης του ομίλου, των σημαντικών επενδυτικών δεσμεύσεων και σε συνάρτηση με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, η ρευστότητα μπορεί να εξασθενίσει ουσιαστικά τους επόμενους μήνες.
Η χθεσινή συνεδρίαση και η καταρράκωση των αξιών στο χρηματιστήριο, έφερε τη μετοχή της εταιρείας (όπως και πολλές άλλες) στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012. Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,8 ευρώ, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει έως και τα 2,78 ευρώ, τιμή που είχε να ξαναδεί από τον Αύγουστο του 2012, όταν εκείνη την περίοδο άρχιζε η ανάκαμψη μετά τη δραματική συρρίκνωση των αξιών στην αγορά που ξεκίνησε υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας από τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Πάντως η κεφαλαιοποίηση των 649, 6 εκατ. ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει το 46% της αξίας της εν εξελίξει επένδυσης κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα (1,4 δις ευρώ) δεν είναι πρωτοφανής. Όταν στις 4 Ιουνίου του 2012 η μετοχή της ΔΕΗ είχε φτάσει στο 1,275 ευρώ, η κεφαλαιοποίησή της  (295,8 εκατ. ευρώ) αντιπροσώπευε κάτω από το 50% της ετήσιας επιχορήγησης που δίνεται από το δημόσιο στο ταμείο ασφάλισης του προσωπικού της εταιρείας (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ). 
Η χθεσινή πτώση συνέπεσε και με την αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής στόχου που έθεσε η HSBC για τη μετοχή της ΔΕΗ, από τα 6,5 ευρώ στα 3,7 ευρώ, με σύσταση "hold”. 
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι για την υποχώρηση της τιμής της μετοχής, όπως επισημαίνεται άλλωστε και από τους αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας, δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το αρνητικό κλίμα στην αγορά, κάτι που διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι η ΔΕΗ κινείται πτωτικά από τον περασμένο Νοέμβριο. Εκείνη την περίοδο, θυμίζουμε άρχισε να ξετυλίγεται το κυβερνητικό σχέδιο για την "κρατικοποίηση" του ΑΔΜΗΕ, και παράλληλα άρχισε να διαφαίνεται και η αδυναμία της εταιρείας να φέρει κάποια απτά αποτελέσματα στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών.

 http://www.capital.gr/story/3102239/dei-axias-649-6-ekat-euro

Δεν υπάρχουν σχόλια: