DEH

DEH

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Χατζηαργυρίου: Σύντομα το επικαιροποιημένο Business Plan, με επενδύσεις 1,25 δισ. εντός 5ετίας και 12 στρατηγικά έργα

 
Το απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, το όραμα και τους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ για το νέο έτος παρουσιάσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χατζηαργυρίου, το 2015 ήταν μια ιστορική και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας, για
τον λαό μας, για όλους εμάς.
Και συνέχισε «είμαι ιδιαίτερα περήφανος, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν, συνέχισε την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του, συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία, να στηρίζει την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να επιβεβαιώνει το ρόλο του ως ένας πολύ σημαντικός θεσμικός παράγοντας σταθερότητας.
Τη χρονιά που πέρασε, ο ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από τη βασική του δραστηριότητα, που είναι η συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας όλης της χώρας και των νησιών, έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του οράματός του, που έχει ως κύριο στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού συνδυασμού ποιοτικών υπηρεσιών και χαμηλού κόστους, με πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και τον πολίτη».
Κατά τον ίδιο, στο πλαίσιο αυτό:
- Μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι εξυπηρέτησης των πελατών του ΔΕΔΔΗΕ και βελτιώθηκαν οι βασικοί δείκτες ποιότητας ενέργειας.
- Εγκαινιάστηκε το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης καταναλωτών, το 11500, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του (τηλεφωνική αίτηση για νυκτερινό ρεύμα).
- Αξιοποιήθηκε πλήρως το νέο κεντρικό σύστημα ERP.
- Ανταποκριθήκε με επιτυχία στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς με την ενεργοποίηση νέων προμηθευτών
- Ανταποκριθήκε με μεγάλη επιτυχία στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)
- Συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά ενεργά στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανταποκρινόμενοι με ταχύτητα αλλά και ποιότητα στις ανάγκες σύνδεσης των πελατών μας. (Σήμερα έχουμε περισσότερες από 56.000 ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, με συνολική ισχύ σχεδόν 3.900 MW)
- Εντατικοποίησε τα μέτρα και τους ελέγχους για την καταπολέμηση του φαινομένου της ρευματοκλοπής, το οποίο ενισχύεται από την οικονομική κρίση, επιτυγχάνοντας τον εντοπισμό 8.000 διαπιστωμένων παραβάσεων, πλήθος κατά 20% αυξημένο έναντι εκείνου του 2014.
«Πέρα όμως από τις βασικές μας δραστηριότητες», ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, «υπηρετώντας το βασικό μας όραμα το οποίο προϋποθέτει την υλοποίηση κρίσιμων στρατηγικών έργων για τον εκσυγχρονισμού του Δικτύου και τη μετάβασή του στη νέα εποχή των «Έξυπνων Συστημάτων», κατά τη διάρκεια του 2015:
* Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό έργο εγκατάστασης 200.000 έξυπνων μετρητών σε πελάτες στη Χ/Τ. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν τρία αξιόλογα εταιρικά σχήματα, με προσφορές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τεχνολογιών με διαφορετικούς μετρητές.
* Προχωρήσαμε με άλλο ένα εξίσου σημαντικό έργο, την ψηφιακή γεωγραφική απεικόνιση του Δικτύου Διανομής (GIS), ολοκληρώνοντας την πιλοτική του εφαρμογή στα Μεσόγεια και στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
* Παράλληλα, οργανώσαμε και προχωράμε με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των 12 στρατηγικών μας έργων που στοχεύουν στη μετάβαση του Δικτύου μας στην εποχή των «Έξυπνων Δικτύων», όπως τα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής, την επέκταση συστημάτων τηλεμέτρησης πελατών στη Μ/Τ και Χ/Τ κλπ.
Κυρίες και Κύριοι, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια εταιρεία με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Η βιώσιμη ανάπτυξή του βασίζεται στη δυναμική των ανθρώπων του. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να στηρίξουμε τους εργαζόμενούς μας ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κάναμε τα πρώτα βήματα για την εσωτερική μας αναδιοργάνωση με τη δημιουργία μιας νέας ΓΔ σε κρίσιμους τομείς των δραστηριοτήτων μας και την καλλίτερη οργάνωση των υπολοίπων.
Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για κάθε εργαζόμενο, με σεβασμό στην αξιοκρατία και τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Επίσης, πρέπει να προσθέσω πως είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχείς προσπάθειες, έχουν ξεκινήσει οι νέες προσλήψεις των 540 μόνιμων υπαλλήλων».
Το όραμα
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρίου, «τα βήματα εκσυγχρονισμού που κάναμε τη χρονιά που πέρασε, εντάσσονται στο ευρύτερο όραμα για τη μετεξέλιξη και ενδυνάμωση της εταιρίας μας, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση του οράματός μας στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στρατηγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των υποδομών, την λειτουργία σύγχρονων συστημάτων εξυπηρέτησης των πελατών, την εκπαίδευση του προσωπικού, νέες προσλήψεις με έμφαση την τεχνογνωσία και τέλος την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και πληροφοριακών συστημάτων που θα υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω.
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε την επικαιροποίηση του Business Plan μας, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,25 δις ευρώ σε ορίζοντας 5ετίας και 12 Στρατηγικά Έργα που αποτελούν το βασικό «όχημα» για την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται:
- Πέντε νέα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων για την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
- Ενίσχυση του περιφερειακού εξοπλισμού των τηλεχειρισμών στα δίκτυα.
- Ολοκλήρωση του έργου GIS που σας προανέφερα, με την εισαγωγή του Δικτύου από όλες τις περιοχές πανελλαδικά.
- Νέο Πληροφοριακό και Τηλεφωνικό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών
- Αναβάθμιση του προγραμματισμού ανάπτυξης Δικτύων.
- Προώθηση της τηλεμέτρησης.
- Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής μας αλυσίδας.
- Κέντρα ελέγχου Ενέργειας Νησιών, τα οποία περιλαμβάνουν νέα εργαλεία, συστήματα διαχείρισης, μετρητικά συστήματα, κλπ.
Τέλος,
- Για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά μας, προωθούμε την ανάπτυξη Νησιών με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, των «Έξυπνων Νησιών» μέσω πιλοτικού έργου για το οποίο είμαστε στη φάση του σχεδιασμού, προετοιμασίας και διαβούλευσης με τη ΡΑΕ».
Έμφαση στην καινοτομία
Όλα αυτά τα σύνθετα έργα έχουν ως κύριο παρανομαστή τη μετεξέλιξη του ΔΕΔΔΗΕ σε μια εταιρεία που θα κατέχει την θέση που αρμόζει στο μέγεθος της ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές Δικτύων Διανομής.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «παράλληλα με το Πρόγραμμα Στρατηγικής Ανασυγκρότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα μετατραπεί σε πλατφόρμα ενίσχυσης της καινοτομίας και μοχλό Έρευνας και Ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος μας, τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει η ελληνική οικονομία, είναι να ενισχύσουμε την εγχώρια τεχνογνωσία και υλοποιώντας πρωτοποριακά και καινοτόμα έργα, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων από ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας και να αποτελέσει έναν κόμβο ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος όπου εγχώρια πανεπιστήμια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεθνείς επενδυτές καθώς και πλήθος άλλων φορέων και οργανισμών θα αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Έλλειψη προσωπικού
Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, να συνεχίσει να εξελίσσεται και να συνεχίσει να αναβαθμίζει και να εκσυγχρονίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει σε κάθε Έλληνα πολίτη, θα πρέπει να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του με νέες προσλήψεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς νέο εξειδικευμένο προσωπικό, όχι μόνο δεν θα καταφέρει να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στον Έλληνα πολίτη, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αποδοτικά στο βασικό του ρόλο, στο βασικό του καθήκον, που δεν είναι άλλο από την αποτελεσματική διαχείριση του Δικτύου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, απαιτητικό περιβάλλον.
Σήμερα, σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό κυρίως προσωπικό καλύπτονται από εργολάβους, και ένα μέρος των αναγκών μας με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, το οποίο όμως δεν διαθέτει ούτε την απαραίτητη εμπειρία, αλλά ούτε την απαραίτητη κατάρτιση.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές είναι πρόσκαιρες λύσεις, που υποβαθμίζουν τις προσπάθειές μας και που υπονομεύουν το αναπτυξιακό έργο και ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αγορά ενέργειας, για την ελληνική οικονομία, για τον κάθε Έλληνα πολίτη.
Μέσα σε όλο αυτό το γκρίζο τοπίο που σας περιγράφω, θα πρέπει να προσθέσω και την τεράστια μείωση των μισθών των στελεχών της Εταιρίας, την κατάργηση της μισθολογικής πυραμίδας και την πλήρη αποσύνδεση της αμοιβής, με την ευθύνη και την απόδοση.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι εταιρείες είναι πρωτίστως οι άνθρωποί τους. Σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε.
Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: διαθέτουν ανθρώπους που έχουν την αναγκαία δυναμική για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων και οι οποίοι μέσω ανταγωνιστικών και δίκαιων αμοιβών παραμένουν αφοσιωμένοι και αποτελεσματικά παρακινημένοι.
Το μέλλον του ΔΕΔΔΗΕ, το μέλλον της χώρας μας, θα είναι λαμπρό αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την τεράστια γνώση και εμπειρία που διαθέτουμε όλοι εμείς εδώ σήμερα, με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των νέων ανθρώπων.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας,
Σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο για όλους εσάς και τις οικογένειές σας».

 http://energypress.gr/news/hatziargyrioy-syntoma-epikairopoiimeno-business-plan-me-ependyseis-125-dis-entos-5etias-kai-12

Δεν υπάρχουν σχόλια: