DEH

DEH

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΣΕΒ: Η αύξηση επενδύσεων περνάει μέσα από ένα φιλικό θεσμικό πλαίσιο που θα μειώνει το ενεργειακό κόστος

Για τον κίνδυνο νέων οικονομικών αδιεξόδων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καυτηριάζοντας τόσο την απουσία επενδύσεων, όσο και την έλλειψη κοινωνικής συνοχής.
Αναλυτικότερα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι τα χρηματοδοτικά ανοίγματα μπορεί να γίνουν απαγορευτικά σε λίγους μήνες και η μη κάλυψή τους θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού.
Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της  αξιολόγησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλοποίηση της οικονομίας. «Η πολιτική ηγεσία, ένθεν κακείθεν, καθυστερεί δραματικά να δώσει λύσεις» καταγγέλλει.
Ειδική μνεία κάνει στο φαινόμενο της υπερφορολόγησης, τονίζοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να κρατήσουν τις δουλειές στην Ελλάδα και να προσφέρουν στους εργαζόμενους όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Η υπερφορολόγηση, συνεχίζει, των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων και η απαθής παραμέληση από την κυβέρνηση του έργου της προώθησης των επενδύσεων, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην οδηγούν σε ορατά σημάδια αποσύνθεσης της οικονομίας, αλλά μακροπρόθεσμα υποσκάπτουν τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.
Όπως επισημαίνει, τα αντικίνητρα στην εργασία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα συσσωρεύονται επικίνδυνα και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών αμοιβών και σε ένα κράτος δυσλειτουργικό και ανήμπορο να παράσχει στους πολίτες τα στοιχειώδη αγαθά της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας και ηρεμίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ΣΕΒ, η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, περνάει μέσα από ένα, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, θεσμικό πλαίσιο που θα μειώνει κόστη ενεργειακά, φορολογικά και γραφειοκρατικά, θα σαρώνει τα επιμέρους ρυθμιστικά εμπόδια στους κλάδους που μπορούν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και θα στηρίζεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων.
«Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα αλλά στην οικονομία υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κυβερνά στην κατάρρευση της χώρας αλλά με ποιο τρόπο η κατάρρευση θα αποφευχθεί» καταλήγει ο ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: