DEH

DEH

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση εξασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση έχει δώσει και έχει πάρει πράγματα» όλον αυτόν τον καιρό, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 989 ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν στοιχεία που τα κερδίσαμε αυτό το διάστημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρώ μικρής σημασίας το θέμα των Δικτύων, που αφορά και τη ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, είναι τεράστιο ζήτημα αυτό και δεν είναι μόνο για το σήμερα, είναι και για το μέλλον αυτής της χώρας η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Δικτύων».
«Πρόσφατα υπήρξε τοποθέτηση από τον αρμόδιο Επίτροπο  Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι “εμείς δεν έχουμε καμία κατεύθυνση σε σχέση με τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα των Δικτύων”, παρ' όλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να πουλήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και θέλανε να μας πιέσουν, μέσα και από την τελευταία συμφωνία, να πάμε στο σενάριο της ιδιωτικοποίησής του», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Αναφορικά με το θέμα της «Μικρής ΔΕΗ», ο υπουργός είπε ότι «το σενάριο της “Μικρής ΔΕΗ” ήταν η προσπάθεια να αρπάξουν με βίαιο τρόπο, ένα κομμάτι της ΔΕΗ και να το δώσουν στους ιδιώτες για να “φτιάξουν” ανταγωνιστική αγορά. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον ληστρικό τρόπο. Ο ιδιώτης πρέπει να επενδύσει στην ενέργεια για να καταστεί αξιόπιστος ανταγωνιστής, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημόσιας ΔΕΗ και του ελληνικού λαού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο ίδιος έκανε λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από συστημικά ΜΜΕ, σε συνεννόηση με εγχώριους και ξένους κύκλους.
Αναφερόμενος στις χτεσινές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, μίλησε για «εικονική πραγματικότητα υπερδιογκωμένη από τα ΜΜΕ» και πρόσθεσε ότι «μεγάλα τμήματα της κοινωνίας -δεν πανηγυρίζουν βέβαια- αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό και ανοχή τις προσπάθειες της κυβέρνησης». 
Για τους αγρότες είπε ότι «είναι αξιοπρεπής η  κινητοποίησή τους», αλλά «ο κόσμος που κατεβαίνει δεν είναι ενιαίος». «Να μην τον ταυτίζουμε με ακροδεξιές ομάδες που κατεβαίνουν, τους βλέπουμε και από τα συνθήματά τους», είπε.
Αναφορικά με τις Σκουριές, ο υπουργός είπε ότι «κινούμαστε όπως και πριν, πριν υπάρξει το σόου της Eldorado Gold».
«Έχει υποβάλει μελέτες για έγκριση, θα δοθεί απάντηση στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Αν αναστείλει τις εργασίες της αυτό είναι για λόγους καθαρά οικονομικούς. Εμείς θα σεβαστούμε τις όποιες αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν γραφτεί όμως πολλά ψέματα. Πρώην υπουργοί έλεγαν ότι ‘υπάρχουν 15 αποφάσεις κατά του Σκουρλέτη’», σημείωσε.
Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη «να αλλάξει το στρεβλό τοπίο στα μίντια και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΝ στον Ρ/Σ “ALPHA 989”
Για τις διαθέσεις των δανειστών στο ασφαλιστικό: «Δεν είναι ενιαία η στάση τους. Υπάρχουν οι διαθέσεις, οι προθέσεις του ΔΝΤ, υπάρχει η πλευρά της κ. Μέρκελ,  η οποία βλέπει το προσφυγικό μπροστά της και μέσα από εκεί προσεγγίζει και τα ζητήματα του ελληνικού χρέους και της οικονομικής κρίσης – μιας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού – και υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ή ένα μέρος τους, οι οποίες βλέπουν τα αδιέξοδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών».
Για τις διαθέσεις της κοινωνίας: «Αυτό που βλέπετε κι εσείς, που βλέπω κι εγώ, δεν είναι η πραγματική αντιστοίχηση με το τι νιώθει αυτή τη στιγμή η κοινωνία. Νομίζω ότι γίνομαι αντιληπτός, αυτή η “εικονική πραγματικότητα” είναι υπερδιογκωμένη, σε αντίθεση με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα οποία, προφανώς δεν πανηγυρίζουν για την κατάσταση της χώρας, αλλά παρακολουθούν με έναν σκεπτικισμό και με μία ανοχή αυτά τα οποία γίνονται σήμερα  και τις προσπάθειες της κυβέρνησης».
Για την χθεσινή κινητοποίηση: «Όλος αυτός ο κόσμος που κατεβαίνει, δεν είναι ενιαίος και είναι κακό να τον ταυτίζουμε με διάφορες ακροδεξιές ομάδες που βλέπουμε στις κινητοποιήσεις των αγροτών, διότι το βλέπετε κι από τα συνθήματά τους κι απ' την παρουσία τους. [...] «Τις κινητοποιήσεις πρέπει να τις δούμε ως μια αφορμή να γίνει μια σοβαρή κουβέντα και να μπορέσουμε να πάμε πιο ενδυναμωμένοι απέναντι στους δανειστές».
 Για τα συστημικά  ΜΜΕ: «Συμβάλλουν σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και προσπάθειας ανατροπής της παρούσας κυβέρνησης. Αυτό είναι φανερό. Σε συνεννόηση με εγχώριους και ξένους  κύκλους, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση αυτή είτε σε μια πλήρη ανατροπή, είτε στο να της επιβάλουν να συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις σ' αυτήν, ώστε να την καταστήσουν όμηρο και να τερματίσουν οποιαδήποτε δυναμική μπορεί να έχει και κυρίως όποια σχέση έχει με την κοινωνία».
Για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: «Η ανωμαλία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν  ο κανόνας που ίσχυε  όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δηλαδή στους όρους και τις προϋποθέσεις  για να κατέχει κάποιος άδεια. Με διαφανείς όρους και εξυπηρετώντας την πλουραλιστική ενημέρωση και υπηρετώντας την με όρους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός μας». [...] «Έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα σ' αυτόν τον τομέα. Έχει την πολιτική βούληση η κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα έχει και τη δύναμη,  μέχρι τέλους,  να επιφέρει εξυγιαντικές αλλαγές στο δίκτυο των μέσων ενημέρωσης.
Για τη διαπραγμάτευση και τον ΑΔΜΗΕ: «Υπάρχουν στοιχεία που τα κερδίσαμε αυτό το διάστημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρώ μικρής σημασίας το θέμα των Δικτύων, που αφορά και τη ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, είναι τεράστιο ζήτημα αυτό και δεν είναι μόνο για το σήμερα, είναι και για το μέλλον αυτής της χώρας η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Δικτύων» [...] «Πρόσφατα υπήρξε τοποθέτηση από τον αρμόδιο Επίτροπο  Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι “εμείς δεν έχουμε καμία κατεύθυνση σε σχέση με τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα των Δικτύων”, παρ' όλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να πουλήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και θέλανε να μας πιέσουν, μέσα και από την τελευταία συμφωνία, να πάμε στο σενάριο της ιδιωτικοποίησής του».
Για τη «Μικρή ΔΕΗ»: «Το σενάριο της “Μικρής ΔΕΗ” ήταν η προσπάθεια να αρπάξουν με βίαιο τρόπο, ένα κομμάτι της ΔΕΗ και να το δώσουν στους ιδιώτες για να “φτιάξουν” ανταγωνιστική αγορά. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον ληστρικό τρόπο. Ο ιδιώτης πρέπει να επενδύσει στην ενέργεια για να καταστεί αξιόπιστος ανταγωνιστής, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημόσιας ΔΕΗ και του ελληνικού λαού».
Για τις Σκουριές: «Κινούμαστε αυτή τη στιγμή, όπως κινούμασταν και πριν υπάρξει αυτό το “σόου” εκ μέρους της Eldorado Gold με τον κ. Ράιτ, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις. Η εταιρεία έχει υποβάλει, μέσα στον Δεκέμβριο, κάποιες μελέτες για έγκριση, που αφορούν κάποια συγκεκριμένα έργα, αξιολογούνται και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια θα της απαντηθεί εάν αυτές οι μελέτες είναι εντάξει ή όχι.
Από εκεί και πέρα, το τι σχεδιάζει η εταιρεία να κάνει, αν τελικά θα αναστείλει τις εργασίες της για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια όπως φαίνεται ότι έχει επιλέξει, για λόγους καθαρά οικονομικούς, δικούς της λόγους που δεν σχετίζονται με το έργο στην Ελλάδα, αυτό το ξέρει εκείνη. Εμένα μου φάνηκε ότι όλο αυτό το παιχνίδι  που είδαμε, ένα παιχνίδι με πολλές πτυχές, δεν είχε να κάνει μόνο με τις εξελίξεις στη χώρα μας. 
Εμείς, επαναλαμβάνω, αυτά που πρέπει  να κάνουμε για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος θα τα κάνουμε, θα σεβαστούμε τις όποιες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως το έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές, αυτό να είναι ξεκάθαρο. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά ψέμματα, δεν μπορούν να βγαίνουν ακόμη και πρώην  υπουργοί και να λένε “15 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του  Σκουρλέτη στο ΣτΕ”, όταν μία απόφαση πήρα εγώ για τις Σκουριές, η οποία έχει κριθεί στο ΣτΕ. Κι αυτά τα λένε πρώην υπουργοί και αποτελούν  πρώτη είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: