DEH

DEH

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Εντολές για διακοπή ρεύματος σε 291.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες


του Χρήστου Κολώνα


Στις 291.000 ανήλθαν από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο οι εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Από αυτές σχεδόν οι μισές, περί τις 144.000, ανακλήθηκαν, καθώς οι καταναλωτές που αντιστοιχούν σε αυτά τα "ρολόγια" προφανώς μπήκαν σε διακανονισμό των χρεών τους προς τη ΔΕΗ.
Τα στοιχεία αυτά, έχει στη διάθεση του το "Business Energy", και αναδεικνύουν ένα σημαντικό μέρος του
μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει η δεσπόζουσα επιχείρηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εντολές, γύρω στις 147.000, ο ΔΕΔΔΗΕ και τα συνεργαζόμενα συνεργεία του, έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στη διακοπή περίπου 62.600 παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκκρεμούν προς εκτέλεση άλλες περίπου 48.800.
Τέλος υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εντολών, περί τις 35.600, στις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως για παράδειγμα η αδυναμία πρόσβασης στο μετρητή.
Ρευματοκλοπές
Ένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι και αυτό των ρευματοκλοπών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους που κάνει τα τελευταία χρόνια. Συνολικά από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 36.000 περιπτώσεις. Για το 2015 ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων παραβάσεων έφθασε τις 8.000, από 6.652 περιπτώσεις ένα χρόνο νωρίτερα.
Η αύξηση αυτή, που πλησιάζει το 20%, δεν αποδίδεται μόνο στην έξαρση του φαινομένου, αλλά κυρίως στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ.
Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, πέραν των προφανών δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγεται για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως για τον δεσπόζοντα, δηλαδή τη ΔΕΗ, πλήττει το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των συνεπών καταναλωτών. Αυτό συμβαίνει, διότι οι προμηθευτές καταβάλλουν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το αντίτιμο για το σύνολο της διακινούμενης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ρευματοκλοπών, με αντίστοιχη επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών.

 http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: