DEH

DEH

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Κυβέρνηση … Μητσοτάκη: Προς 100% ιδιωτικοποίηση ολοταχώς ο ΑΔΜΗΕ


laiki_enotita_liosatosΤου Αλέξη Λιοσάτου
μέλους της Λαϊκής Ενότητας ΠΕ Κοζάνης

Kαι η πετυχημένη διαπραγμάτευση της ηγετικής κλίκας Τσίπρα και συν αυτώ συνεχίζεται σε βαθμό που να αναρωτιόμαστε αν μας κυβερνά ήδη … ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Από την κομματική θέση περί 100% Δημόσια ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε (μονομερώς απέναντι στο κόμμα της) στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015 και στην αποδοχή του μνημονιακού κορσέ.
Τη συμφωνία αυτή ακολούθησε η διαδοχική κατάρρευση των υποτιθέμενων 4 κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης Τσίπρα, με πρώτη-πρώτη αυτήν των ιδιωτικοποιήσεων , υποτίθεται «για να σώσουμε μισθούς , συντάξεις, εργασιακές σχέσεις» στα πλαίσια του ουτοπικού «έντιμου συμβιβασμού».
Ακόμα και πριν τις 5 Ιουλίου, η κυβέρνηση είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται την πώληση σημαντικού πακέτου των μετοχών του ΑΔΜΗΕ . Μετά το πέρασμα στο απέναντι στρατόπεδο και το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ, ακολούθησε το Μνημόνιο 3 και η κυβέρνηση υπέγραψε επί λέξει ότι «θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση…, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» (σ.σ. δηλαδή και πάλι ιδιωτικοποίηση). Μάλιστα όπως προέκυψε λίαν πρόσφατως από καταγγελία του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Ν.Χουντή, αυτή την τροϊκανή ντιρεκτίβα τη δέχτηκε η κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει καν η σχετική ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία ! Κάπως έτσι οι μάσκες έπεσαν τελείως για τον Αλ.Τσίπρα, που ορκιζόταν στο ευρώ, την ΕΕ και τους θεσμούς της… Στο Μνημόνιο 3 επίσης υπογράφτηκε παρόμοια συμφωνία ξεπουλήματος και διάλυσης της ίδιας της ΔΕΗ, μέσα από διατυπώσεις όπως «έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα».
Tην περασμένη Κυριακή από δημοσίευμα της Καθημερινής προέκυψε ότι η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στις 10 Δεκέμβρη προέβλεπε (κι η κυβέρνηση με τη συμπαιγνία των ΜΜΕ απέκρυψε) ότι   αν « δεν υπάρχουν εφικτές λύσεις για να διασφαλιστούν ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και οι στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας, τότε μοναδική λύση είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες επενδυτές και ότι η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2016».
Η κυβέρνηση υποτίθεται πως είχε αρχικό στόχο να πουλήσει το 49% σε ιδιώτες , αλλά ο Τσίπρας φαίνεται ότι υπέγραψε τη δυνατότητα για ξεπούλημα 100% . Χειρότερα κι από ότι η κυβέρνηση «Σαμαροβενιζέλων» που είχε υπογράψει για το 66%! Και το σύμπλεγμα δανειστών-επενδυτών δεν αποτελείται από «τρελούς» και θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα –άλλωστε ο Τσίπρας είναι ήδη στριμωγμένος, εκλιπαρώντας για την «αξιολόγηση» και …τη δόση του. Το ίδιο συνέβη άλλωστε επανειλημμένα σε όλα τα επίπεδα και οι δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας προειδοποίησαν εγκαίρως: οι υποχωρήσεις των «διαπραγματεύσεων» οδηγούν ντε φάκτο σε ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις.
Εδώ περισσεύει η υποκρισία των μέσων της φιλοκυβερνητικής νεοδιαπλοκής, που οδύρονται για το σύστημα που δήθεν θέλει να ρίξει το φιλολαϊκό Αλέξη για να φέρει τον Κυριάκο, αλλά όταν προκύπτουν τέτοιες ειδήσεις αποσιωπούνται, όταν δε διαστρεβλώνονται τελείως. Αν κρίνουμε από τον ΑΔΜΗΕ, μάλλον μας κυβερνά ο Κυριάκος, ο εκλεκτός των πλουσίων. Όταν όμως γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ. «Νικάμε αδέλφια». Σωστά κύριε Κουρή και λοιποί παπαγάλοι;
Εν τω μεταξύ, στις αρχές Φλεβάρη έλαβε δημοσιότητα η αντιπαράθεση μεταξύ του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» και του Προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη. Το σωματείο κατήγγειλε ότι ο Παναγιωτάκης πρότεινε σε ιδιώτες επενδυτές την απευθείας πώληση παγίων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι απαντήσεις του Προέδρου δεν κάλυψαν το «Σπάρτακο». Κρίνοντας από τον «καπνό», είναι προφανές ότι το «πάρτυ» ξεκίνησε και οι καπιταλιστές στο χώρο της ενέργειας χορεύουν…
Για άλλη μια φορά φαίνεται πως η «αριστερή κυβέρνηση» με τη δεξιά πολιτική μόνη στρατηγική έχει να προσμένει στην εύνοια ντόπιων και διεθνών αστικών κύκλων για να παρατείνει λίγο ακόμα την παραμονή της στην εξουσία . Βαδίζοντας σε όλα τα μέτωπα από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση κι από … ήττα σε ήττα μέχρι την τελική συντριβή (της κοινωνίας), μέχρι την παράδοση όλων των λαϊκών-εργατικών δικαιωμάτων και της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο. Άθλια κατάντια, αλλά δεν τους λυπόμαστε και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή τους. Όλων τους, παλιών και νέων μνημονιακών, για μια πραγματική ανατροπή από τα αριστερά, που θα τολμήσει να αφαιρέσει μονομερώς δύναμη από το κεφάλαιο για να τη μεταφέρει στα φτωχά θύματα των μνημονίων.
Διαπραγμάτευση είπατε; Όχι ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: