DEH

DEH

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Στο φυσικό αέριο στηρίζεται το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής: Σε πλήρη ισχύ το σύνολο των μονάδων

Μια άκρως θετική συγκυρία διανύουμε αυτήν την περίοδο στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες εισέρχονται στο σύστημα καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών.
Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται μια σειρά από παράγοντες όπως το γεγονός ότι μια σειρά από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε συντήρηση ή εκτός
λειτουργίας, όπως το γνωστό πρόβλημα με τις μονάδες της Πτολεμαΐδας. Επίσης αυτήν την  περίοδο, όπως δείχνει και ο προγραμματισμός εκτός ημερήσιας αγοράς βρίσκονται οι 2 μονάδες της Καρδιάς, η πρώτη μονάδα του Αμύνταιου και η μονάδα της Μελίτης.
Ποιοι καλύπτουν λοιπόν την ημερήσια ζήτηση, η οποία κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα με τις βραδινές αιχμές να διαμορφώνονται κάτω από τις 8000MW στα επίπεδα των 7500 – 7600MW;
Οι μονάδες φυσικού αερίου, τόσο των ιδιωτών όσο και της ΔΕΗ, οι οποίες μπαίνουν στο σύστημα σε πλήρη ισχύ και σε ορισμένες ώρες της ημέρας διαμορφώνουν ακόμη και την οριακή τιμή του συστήματος.
Σε ποιες τιμές καθορίζεται η ΟΤΣ από τις μονάδες του αερίου; Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για σήμερα και με βάση τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς η μέση ΟΤΣ θα κυμανθεί στα 43,858 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις νυχτερινές ώρες η τιμή αναμένεται να πέσει ακόμη και κάτω από τα 30 ευρώ, ενώ τις ώρες που η τιμή θα καθοριστεί από τις μονάδες αερίου θα κυμανθεί μεταξύ 44 και 48,5 ευρώ η μεγαβατώρα, με τις μεγαλύτερες προσφορές να προέρχονται από τη μονάδα αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή. Σημειώνεται ότι τις ώρες που η ΟΤΣ καθορίζεται από λιγνιτικές μονάδες η μεγαλύτερη τιμή φτάνει στα 42 ευρώ (Μεγαλόπολη)
Επί της ουσίας οι προσφορές αυτές καταδεικνύουν και τη μείωση που έχει συντελεστεί στη διαφορά μεταξύ των ακριβότερων λιγνιτικών μονάδων με τις πιο ανταγωνιστικές και αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου. Φυσικά για να συμβεί αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η σημαντική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που από τις αρχές του έτους περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, καθώς στην τιμή πώλησης της ΔΕΠΑ ενσωματώθηκε η νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Θυμίζουμε ότι η ελληνική φόρμουλα καθορισμού των τιμών προμήθειας είναι συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου, με τη συγκυρία αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά θετική για τους αγοραστές - καταναλωτές.
Τώρα για τη λειτουργία του συστήματος, αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένο να μπουν στο σύστημα οι μονάδες Κομοτηνή και Αλιβέρι 5, της ΔΕΗ, ενώ από τις ιδιωτικές θα εισέλθουν στο σύστημα όλες (Ήρων, Elpedison Θεσσαλονίκη και Θίσβη, Protergia και Korinthos Power). Οι ΑΠΕ θα φτάσουν να προσφέρουν ισχύ έως και 2004MW, ενώ το διασυνοριακό εμπόριο από τα βόρεια σύνορα και την Ιταλία στο αποκορύφωμά του θα ξεπεράσει τα 1500MW. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: