DEH

DEH

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

«Επιθετική» πολιτική από τη ΔΕΗ για να κρατήσει και τους μεγάλους της Μέσης Τάσης

Αποτέλεσμα εικόνας για Επιθετική
Τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος της Υψηλής Τάσης να «τα βρίσκουν» με τη ΔΕΗ και να ξεκινάνε να υπογράφουν συμβάσεις, και ενώ η κίνηση της επιχείρησης να παράσχει εκπτώσεις στους «καλοπληρωτές» επαγγελματικούς καταναλωτές την έβαλε και πάλι σε ένα παιχνίδι που κινδύνευε να χάσει, φαίνεται ότι οι επιτελείς της Χαλκοκονδύλη έχουν βάλει τώρα ως στόχο να κρατήσουν τους μεγάλους της Μέσης Τάσης.
Μεγάλοι στη Μέση Τάση θεωρούνται οι περίπου 25 ενεργοβόρες βιομηχανίες που καταναλώνουν πάνω από 10 GWh το χρόνο. Σε αυτή την κατηγορία η ΔΕΗ κάνει διαπραγματεύσεις με κάθε πελάτη, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εμφανίζεται με «επιθετική» εμπορική πολιτική εκπτώσεων, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για καλοπληρωτές.
Το στοιχείο αυτό (ότι δηλαδή δεν είναι οριζόντιες μειώσεις τιμών αλλά στοχευμένες για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας) είναι και η υποστηρικτική γραμμή της επιχείρησης έναντι της κριτικής που δέχεται, σύμφωνα με την οποία, παρότι είναι ο υπερδεσπόζων παίκτης και παρότι το μνημόνιο προβλέπει δραστική μείωση του μεριδίου της, ασκεί πολιτική που κλείνει την αγορά και υπονομεύει τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τις ανταγωνίστριες εταιρείες αλλά και ανεξάρτητους ενεργειακούς παράγοντες, ο ισχυρισμός της ΔΕΗ ότι πρόκειται κυρίως για μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας, υπονομεύεται από το γεγονός ότι στους «καλοπληρωτές» έχει περιλάβει σχεδόν… τους πάντες.
Σε ότι αφορά την Υψηλή Τάση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέγραψαν συμβάσεις οι τρεις χαλυβουργικές επιχειρήσεις του ομίλου Βιοχάλκο (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΣΟΒΕΛ, ΕΛΒΑΛ), ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται και οι εταιρείες ΜΕΛ, ΑΓΕΤ Ηρακλής και ΤΙΤΑΝ. Οι εκτιμήσεις του χώρου είναι ότι τον δρόμο που άνοιξε ο όμιλος Βιοχάλκο θα ακολουθήσουν οι περισσότερες βιομηχανίες της κατηγορίας αυτής. Υπενθυμίζεται ότι με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της η ΔΕΗ προσήλθε σε διαπραγματεύσεις, προτείνοντας ως βάση συζήτησης επτά διαφορετικά τιμολόγια με βάση τα διαφορετικά προφίλ των πελατών της, αλλά και πρόσθετες παροχές εκπτώσεων για υψηλή κατανάλωση ενέργειας στη Ζώνη Ελάχιστου Φορτίου (νύχτα, σαββατοκύριακα και αργίες). Πρόκειται για εκπτώσεις πέραν αυτών που δόθηκαν με απόφαση Γενικής Συνέλευσης στις 7 Δεκεμβρίου και αφορούν εκπτώσεις όγκου με βάση τη συνολική ετήσια κατανάλωση κάθε εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: