DEH

DEH

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Χαμηλή πτήση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Mε χαμηλή τιμή ανοίγει ο καινούριος χρόνος με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στα 48,76€/MWh. Τον Ιανουάριο του 2015 η τιμή έκλεισε στα 61,42€/ΜWh.

Οπως επισημαίνει στη μηνιαία ανάλυση της αγοράς ο Γιώργος Οικονόμου,  Energy Trader της  WATT AND VOLT S.A. οι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής σε αυτό το επίπεδο είναι οι εξής:
* Η πτώση της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο (7/2015 - 12/2015). Η μέση τιμή του αυτή την περίοδο μειώθηκε κατά 16,97% σε σχέση με τη μέση τιμή του το προηγούμενο εξάμηνο. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι μονάδες Φυσικού Αερίου αναπροσαρμόζουν τα κόστη τους ανά τρίμηνο ανάλογα με τον μέσο όρο της τιμής του πετρελαίου ανά εξάμηνο. Έτσι, αυτή η μείωση αποτυπώθηκε άμεσα στο κόστος παραγωγής των μονάδων Φυσικού Αερίου, οι οποίες έριξαν τις τιμές τους κατά 4,8€/MWh σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 παρασέρνοντας την ΟΤΣ προς τα κάτω.
* Ο καλός καιρός με σχετικά, για την περίοδο, υψηλές θερμοκρασίες. Η μέση ωριαία ζήτηση - στα 6260 MW - ήταν μειωμένη κατά 3,1% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.
* Οι πολύ χαμηλές τιμές στην Ιταλία. Περίπου το 13% των ωρών του Ιανουαρίου διαμόρφωσαν τιμή από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιταλία, χαμηλότερη από αυτή της εγχώριας παραγωγής - ο Μέσος Όρος στην Ιταλική αγορά για τον Ιανουάριο ήταν στα 40,18€/MWh - κυρίως τις ώρες off-peak.
Γενικότερα, στην κάλυψη της ζήτησης συνέβαλαν ιδιαίτερα οι Λιγνιτικές μονάδες με ποσοστό 36% καθώς και οι μονάδες Φυσικού Αερίου καλύπτοντας το 27% της συνολικής ζήτησης.
(TO BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: