DEH

DEH

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός δήλωσε στο πρακτορείο Reuters


Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός δήλωσε πως η επιχείρηση θα επεκτείνει την παρουσία της στο εξωτερικό για να καλύψει την απώλεια μεριδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της, ενώ σημείωσε ότι τα έσοδα της επιχείρησης θα μείνουν στα ίδια επίπεδα μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της.
Ο κ. Ζερβός αναμένει ότι η ΔΕΗ θα απολέσει την επόμενη τριετία μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική αγορά και περίπου 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, ποσοστά που επιδιώκει να αναπληρώσει από τις δραστηριότητες στις ξένες αγορές. Ο ίδιος εκτίμησε πως η ΔΕΗ θα κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βοσνία, ενώ είπε πως επιδιώκει ανάλογα έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ρουμανία και την Αλβανία.
Όσον αφορά στα έσοδα της ΔΕΗ μετά την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων ο κ. Ζερβός δήλωσε : «Ό,τι εισέπραττε πριν η επιχείρηση, θα το εισπράττει και μετά, συνολικά. Η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία. Η πλειοψηφία των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρείας. Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ετήσιο κόστος 100-120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο, καθώς αποτελεί παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας. Για τις μεσαίες καταναλώσεις από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες, τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% συνολικά στην επόμενη τριετία».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως η Διοίκηση της επιχείρησης είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας, ενώ προσέθεσε ότι μελετά την περίπτωση πώλησης ενέργειας σε ξένους παίκτες. «Η πώληση μονάδων θα ήταν πολύ κακή λύση, γιατί έτσι θα γίνει βίαια το άνοιγμα της αγοράς. Τέτοιου είδους κινήσεις έχουν αποτύχει στο εξωτερικό και έχουν εγκαταλειφθεί τελείως ως μέθοδος για το άνοιγμα της αγοράς», σημείωσε σχετικώς.
Δυο νέες θυγατρικές εταιρείες
Μιλώντας αργότερα σήμερα σε εκδήλωση για τη παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Ζερβός προανήγγειλε τη δημιουργία δυο θυγατρικών εταιρειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απασχολούν συνολικά 8.000 εργαζόμενους. Απεκάλυψε δε την αποχώρηση της ΔΕΗ από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δυο εταιρίες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ και θα δημιουργηθούν με απόσχιση κλάδων. Το θέμα θα εξετασθεί την προσεχή Τρίτη στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
ΔΕΗ-Ανανεώσιμες
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική επίσης ΔΕΗ, προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και δεκαπλασιασμό της ισχύος των μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε 1.200 μεγαβάτ έναντι 123 μεγαβάτ σήμερα. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο με κατασκευή νέων έργων, μικρών και μεγάλων όσο και με εξαγορές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγορά αιολικών πάρκων από την εταιρία BCI, επικαλέστηκαν μελέτη διεθνούς οίκου, σύμφωνα με την οποία το τίμημα (43 εκατ. ευρώ) είναι εύλογο.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες στην αγορά έχει ενοχλήσει κάποιους. Ανέφερε τέλος, ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, είναι δύσκολη, δήλωσε ωστόσο, αισιόδοξος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: