DEH

DEH

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΔΕΗ: Καταγγέλλει τη σύμβαση με τους πελάτες υψηλής τάσης από 1ης Απριλίου

Στα άκρα φαίνεται να ωθούνται εκ νέου οι σχέσεις της ΔΕΗ - βιομηχανίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έστειλε νέα επιστολή, στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να καταγγείλει τις συμβάσεις με τους πελάτες υψηλής τάσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Έτσι σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτά από τους πελάτες ΥΤ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ τότε από 1ης Απριλίου αρχίζει να «τρέχει» με βάση τον κώδικα, το δωδεκάμηνο χρονικό περιθώριο, μέσα στο οποίο οι βιομηχανίες που δεν αποδέχονται την τιμολόγηση της ΔΕΗ θα πρέπει να βρουν νέο προμηθευτή.
Στην ίδια επιστολή, η ΔΕΗ αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αλλαγές προταθούν από τη ΡΑΕ, ωστόσο επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η νέα περίοδος τιμολόγησης ξεκινά από την 1η Απριλίου. Αυτό
πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τιμολόγια αρχίζουν να «τρέχουν» και εάν για παράδειγμα ένας πελάτης κάνει αποδεκτή τη νέα φόρμουλα από τον Μάιο, θα υπάρχει αναδρομική χρέωση με βάση το νέο τιμολόγιο από την 1η Απριλίου.
ΔΕΗ
Εντός της εβδομάδας η ΡΑΕ αναμένεται να στείλει επιστολή προς τη ΔΕΗ με παρατηρήσεις πάνω στα νέα τιμολόγια, μετά την εξέταση των κοστολογικών στοιχείων που προσκόμισε η εταιρεία. Πρόκειται για τη διαδικασία που ξεκίνησε σε συνέχεια της επιστολής της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ στις 24 Φεβρουαρίου και η οποία λαμβάνοντας τα σχόλια των βιομηχανικών πελατών ζήτησε από τη ΔΕΗ να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τις αυξήσεις που ζήτησε στην υψηλή τάση. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της απόφασης της ΡΑΕ στις αρχές Δεκεμβρίου για τον καθορισμό του εύλογου εσόδου για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, έχει ελεγχθεί και εγκριθεί το κόστος της ΔΕΗ. Τότε μάλιστα η ΡΑΕ είχε προτείνει μεσοσταθμική αύξηση 12,8%. Παρότι η απόφαση αφορούσε τα τιμολόγια της λιανικής, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η ΡΑΕ ενέκρινε το κόστος της συνολικά και στην υψηλή τάση.
Βιομηχανία
Για τη βιομηχανία πάντως η έσχατη λύση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, θα είναι η καταγγελία της σύμβασης των πελατών ΥΤ να «απαντηθεί» με καταγγελίες προς τη ΡΑΕ για λήψη ασφαλιστικών μέτρων, κατά το πρότυπο της Αλουμίνιον. Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι εκτός από τη διαδικασία για την Αλουμίνιον και την καταγγελία που έχει ήδη κάνει η Χαλυβουργία Ελλάδος, στη ΡΑΕ έχει προσφύγει και η Λάρκο καταγγέλλοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Αντί λοιπόν τα πράγματα να εξωθηθούν στα άκρα, η βιομηχανία αναμένει κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, αναμένεται η γνωμοδότηση για το νέο σύστημα επιμερισμού των ΑΠΕ, με τους πελάτες ΥΤ να υποστηρίζουν θερμά το λεγόμενο Αυστριακό μοντέλο. Η βιομηχανία εκτιμά ότι με την αλλαγή του συστήματος επιμερισμού θα μπορούσε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία σε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Έτσι όταν λοιπόν η ΔΕΗ σήμερα ζητάει συνολικά από την ΥΤ 446 εκατ. ευρώ, ενώ με το τρέχον Α150 το έσοδό της είναι 395 εκατ. ευρώ, τα 14 αυτά εκατομμύρια μειώνουν σημαντικά το «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ εάν η ρύθμιση επεκταθεί και στις ΥΚΩ (ακόμη 16 εκατ. ευρώ) η διαφορά γίνεται ακόμη μικρότερη. Μάλιστα το ποσό αυτό θα μπορούσε, όπως υποστηρίζει η βιομηχανία, να μην αναζητηθεί καν από τους οικιακούς πελάτες αλλά να αντληθεί – όπως προβλέπεται - από το τέλος ΕΡΤ, προοπτική ωστόσο που μάλλον συναντά ανυπέρβλητα προβλήματα, ιδιαίτερα όταν στην όλη συζήτηση υπεισέρχεται και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: