DEH

DEH

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αγωγή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης κατά του ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ για τη διεκδίκηση οφειλών ύψους 3,879 εκ. ευρώ

 
Σε κατάθεση αγωγής εναντίον του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ) του ΤΑΥΤΕΚΩ προχωρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, καθώς παρά το εμπάργκο που κήρυξε ο σύλλογος το καλοκαίρι στη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους της ΔΕΗ δεν έχει εξοφληθεί ακόμη το τεράστιο ποσό που οφείλεται στα φαρμακεία του νομού.
«Το ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ μας χρωστά ένα πολύ μεγάλο ποσό- μόνο στα φαρμακεία του νομού Κοζάνης ανέρχεται στο ποσό των 3.879.798,94 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε χρέος 2.460.502,90  για τα φαρμακεία της Πτολεμαΐδας και 1.419.296,04 στα φαρμακεία της Κοζάνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης, Στέργιος Βελονάς, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν φθάσει στα όριά τους αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα επί πιστώσει.

«Έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους που θα μπορούσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση. Πριν μερικές ημέρες μαζί με εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου επισκεφθήκαμε τη διοίκηση του οργανισμού μαζί με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου και από τη συνομιλία που είχαμε διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούμε. Μας χρωστούν μεγάλα ποσά από τον Φεβρουάριο του 2011- μας πλήρωσαν τα φάρμακα έως και τον Ιανουάριο του 2011- και από τότε δεν μας ξαναπλήρωσαν. Πέρασε πάνω από ένα εξάμηνο από τον Αύγουστο που σταματήσαμε να χορηγούμε φάρμακα επί πιστώσει και αφού δεν βλέπουμε φως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το εμπάργκο (επί πιστώσει) εάν δεν μας εξοφλήσουν».

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών τόνισε ότι επειδή ακόμα και η παύση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων δεν φάνηκε να συγκινεί τον ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ ο Σύλλογος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει και νομικά τις οφειλές του ταμείου στα φαρμακεία της περιοχής, επειδή όπως λέει, «περνάει ο καιρός και πρέπει να διασφαλίσουμε τα μέλη μας. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έκθετα, αφού βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος».
Σημείωσε μάλιστα ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν φθάσει στα όριά τους, δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σφίξει πάρα πολύ την πιστωτική πολιτική τους και δεν μπορούμε να προμηθευτούμε επί πιστώσει φάρμακα, ενώ έχει σταματήσει και η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων και ακάλυπτων επιταγών φαρμακοποιών οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις φαρμακαποθήκες».
Ο κ. Βελονάς επισήμανε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προσανατολίζονται σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει στις ρυθμίσεις που αφορούν στην απελευθέρωση του κλάδου και η όποια απόφαση συμμετοχής του συλλόγου στις κινητοποιήσεις θα ληφθεί μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου, είτε περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις ή αναστολή χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλιστικά ταμεία λόγω των μεγάλων οφειλών προς τα φαρμακεία.
Ερωτηθείς τέλος για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη χορήγηση αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμάκων ο πρόεδρος των φαρμακοποιών δήλωσε ότι: «δεν είμαστε εναντίον των γενοσήμων και βεβαίως θα πρέπει να πέφτει η τιμή όταν λήγει ο χρόνος της πατέντας, αλλά είμαστε υπέρ των ελεγμένων γενοσήμων. Τα γενόσημα φάρμακα δεν τα ανακαλύψαμε τώρα, δεν κάνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες πρωτότυπα φάρμακα, αντίγραφα κάνουν, και κυρίως τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι πολύ καλής ποιότητας, όμως αυτό στο οποίο έχουμε ένσταση είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το φθηνότερο φάρμακο, πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσουν αθρόες εισαγωγές αντιγράφων φαρμάκων από τρίτες χώρες που δεν γνωρίζουμε τι έλεγχος γίνεται και ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) δεν θα μπορεί να ελέγχει όλα τα φάρμακα που έρχονται, με αποτέλεσμα το φθηνότερο φάρμακο να είναι εις βάρος της ποιότητας».
ΑΠΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: