DEH

DEH

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΔΕΗ: Αύξηση εσόδων 6,2 δισ. ευρώ το 2012

Aύξηση των συνολικών εσόδων της ΔΕΗ στα 6,2 δισ. ευρώ και των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στα 5,7 δισ. ευρώ για το 2012 προβλέπει η εταιρεία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός ενημέρωσε, για τη συμφωνία που έκλεισε με την κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW η οποία ναλαμβάνει τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την διοργάνωση κοινοπρακτικού δανείου με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας λιγντικής μονάδας της ΔΕΗ
στην Πτολεμαΐδα.
Το δάνειο θα έχει την κάλυψη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας (ECA). Τα κεφάλαια θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος του κόστους του έργου, γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού της μονάδας.
Οσον αφορά στα μεγέθη του προϋπολογισμού, η ΔΕΗ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι στηρίζονται στις παραδοχές ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα κινηθεί φέτος στα 108 δολ./βαρέλι κατά μέσον όρο και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30. Τα περιθώρια EBITDA υπολογίζονται στο 17%-18%. Επίσης αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του ομίλου επηρεάζονται από μεταβολές του νομοθετικού, ρυθμιστικού και δημοσιονομικού πλαισίου καθώς και τις εξελίξεις των επισφαλειών «γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις από τα μεγέθη του προϋπολογισμού», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. Ανάλογες επιπώσεις βέβαια έχουν οι μεταβολές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.
Χρηματοδότηση 
Εν τω μεταξύ ο κ. Ζερβός αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία χρηματοδότησης της μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Ας σημειωθεί ότι από το Νοέμβριο που κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ ο διαγωνισμός για το νέο εργοστάσιο, ισχύος άνω των 600 MW, η ΔΕΗ αναζητούσε χρηματοδοτικό σχήμα και είχε ξεκινήσει επαφές με την KFW και άλλες τράπεζες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Δεν αποκλείεται πέραν της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και άλλες τράπεζες, ενώ τα γερμανικά κεφάλαια θα ασφαλιστούν από τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινοπραξία του αναδόχου, συμμετέχει και η γερμανική Babcock, που έχει εξαγοραστεί από τη Hitachi.
Tέλος, ανακοινώθηκε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιώργος Κουτζούκος με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Σπύρο Βάσσο και μέλη τους κ. Νίκο Απέργη και Ευστάθιο Μίχα. Το πέμπτο μέλος, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της εταιρείας θα υποδειχθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό.
«Το νέο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία αλλά και σε μία κρίσιμη καμπή για τις νέες ενεργειακές επενδύσεις της χώρας και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας», δήλωσε ο κ. Κουτζούκος. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής. Στη θέση του υπεύθυνου συμμόρφωσης ΑΔΜΗΕ, θεσμό που προβλέπει το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, τοποθετήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ ο κ. Αλβέρτος Μαΐσης.
Από: ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: