DEH

DEH

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γ. Βρούτσης: Η ΝΔ θα καταργήσει το «επαχθέστατο χαράτσι» της ΔΕΗ

Μύδρους κατά της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά την ακίνητη περιουσία εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) στα κεντρικά τους γραφεία.

«Η κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια αντιμετώπισε με τον πιο εχθρικό και εξοντωτικό τρόπο την ακίνητη περιουσία. Με την επιβολή αυστηρότατων φορολογικών επιβαρύνσεων, ισοπέδωσε την αγορά των ακινήτων και εξάντλησε

την φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων ιδιοκτητών» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε εκ νέου ότι η ΝΔ προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο, όπως το αποκάλεσε, χαράτσι της ΔΕΗ, και δεσμεύτηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία.

Αναλυτικά, η ΝΔ δηλώνει ότι θα προχωρήσει στα εξής:
• Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
• Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
• Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
• Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.
• Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία - για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).
• Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.
• Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
• Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.
• Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
• Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).
• Καθολική καθιέρωση - από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων - της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά - ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».

Η ρύθμιση για την επιβολή τεκμηρίων σε πατάρια, σοφίτες, και υπόγεια που τακτοποιηθηκαν, παγώνει για μετά τις εκλογές δήλωσε στο μεταξύ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη το πρωί, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «λάθος και αδικία» το περιεχόμενο της διάταξης.

Αναφερόμενος στο διάλογο για το φορολογικό σύστημα είπε ότι έγιναν μόλις τρεις συναντήσεις που δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων και καμία πρόταση από το ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: