DEH

DEH

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Σ. Καλαφάτης: Απαξιώνεται ο Ρόλος της ΡΑΕ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή επιστολή του Προέδρου της Ρ.Α.Ε. στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. αναφορικά με την "Επαπειλούμενη κατάρρευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Όπως η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έτσι και οι αρμόδιοι Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, είναι προφανές ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, η λειτουργία της οποίας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν προκαλεί κανένα δημοσιονομικό κόστος.
Επίσης,δεν έχουν αντιληφθεί ότι με την εφαρμοσμένη πολιτική τους, καταλύουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Ρ.Α.Ε., που απορρέει ρητώς και ευθέως,τόσο από την εθνική, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μέσω σχετικής ερώτησης που καταθέσαμε στη Βουλή, καλούμε τους αρμόδιους
Υπουργούς,να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους. Γι' αυτό και τους ζητούμε:
1. Να σεβαστούν, επιτέλους, τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
2. Να μην συμπεριλαμβάνουν τη Ρ.Α.Ε. στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ώστε να τυγχάνει και αυτή της ανάλογης μεταχείρισης με τις ομοειδείς ανεξάρτητες αρχές.
3. Να άρουν την απαγόρευση της πρόσληψης των 14ειδικών επιστημόνων που έχει ήδη εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ, εδώ και πολύ χρόνο.
4. Να επαναφέρουν νομοθετικά τις καταργηθείσες κενές οργανικές θέσεις που οι ίδιοι θέσπισαν.
5. Να προσδιορίσουν σε εύλογο επίπεδο, τις αποδοχές του προσωπικού της ΡΑΕ, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρέπει επιτέλους, να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους ότι, η απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Ρ.Α.Ε. θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ορθολογική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Μιας αγοράς, που είναι ίσως και η μόνη που εξακολουθεί να εκπέμπει ελπιδοφόρα αναπτυξιακά μηνύματα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: