DEH

DEH

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής


Μια νέα κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ορυχείο Μαυροπηγής, κοντά στο σημείο της προηγούμενης κατάρρευσης πρανούς που είχε σημειωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, κοντά δηλαδή στο σημείο της σωστικής αρχαιολογικής ανασκαφής που πραγματοποιούνταν το φθινόπωρο από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι στο ορυχείο, καθώς η κατολίσθηση σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ της Παρασκευής που ήταν μειωμένη η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. 
Το νέο κατολισθητικό φαινόμενο στο ορυχείο Μαυροπηγής τηρήθηκε μυστικό από τη ΔΕΗ για να μην ενταθεί η ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής, ενώ ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι στο σημείο εκείνο επρόκειτο να μετακινηθούν την επόμενη μέρα σκαπτικά μηχανήματα εργολάβου που εκτελεί έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ. 
Εργαζόμενοι στην επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για τον όγκο χωμάτων που
κατέρρευσαν από τη νέα κατολίσθηση, την οποία αποδίδουν στη διάβρωση σαθρών χωμάτων του πρανούς του ορυχείου λόγω του μεγάλου όγκου χιονοπτώσεων του φετινού χειμώνα και μιλούσαν για μια απλή πτώση πρανούς κοντά στην περιοχή που διενεργούνταν τον περασμένο Οκτώβριο η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή. 
Βέβαιο θεωρείται ότι η νέα κατολίσθηση στο ορυχείο αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη την ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής, οι οποίοι εδώ και καιρό τώρα τονίζουν ότι δεν μπορούν να ζουν με το φόβο κατάρρευσης του ορυχείου- ακόμη και του οικισμού. Με δηλώσεις του στον «Π» μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ έκρουσε κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Μαυροπηγή προχωρά σε νέο ξεσηκωμό, διότι οι κάτοικοί της έχουν θορυβηθεί έντονα από τη διεύρυνση του ρήγματος που προξένησε η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και την εμφάνιση νέων ρωγμώσεων σε σπίτια και αποθήκες του χωριού, αφού στη δραστηριότητα της ΔΕΗ ήρθε να προστεθεί και η διάβρωση του εδάφους από τις έντονες χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα που επιβάρυναν την κατάσταση των ρηγμάτων, με συνέπεια να πληθαίνουν και να διευρύνονται οι ρωγμώσεις σε οικήματα και αποθήκες του οικισμού και να αδειάζει καθημερινά ο οικισμός αφού οι κάτοικοι τον εγκαταλείπουν πλέον μαζικά και εγκαθίστανται στην Πτολεμαΐδα. 
Ο κ. Εμμανουήλ μιλούσε επίσης καιρό τώρα για «απουσία κάποιας εκτίμησης κινδύνου από τη ΔΕΗ για τον ίδιο τον οικισμό», γι’ αυτό και πριν ένα δεκαήμερο περίπου είχε προειδοποιήσει ότι τοπική κοινότητα και κάτοικοι σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση προς τη δημοτική αρχή προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του οικισμού, ακόμα και με παρεμπόδιση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εάν δεν υπάρχει σε αυτό ως θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού.
Το μήνυμα πάντως ελήφθη, αφού στην αποψινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η ενημέρωση της δημάρχου σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής. 


Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: