DEH

DEH

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Με τον Ν.4046/2012 (Μνημόνιο 2) μπαίνουν κι επισήμως οι βάσεις για το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά (σελ. 811) «η Κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», με ορίζοντα της απόφασης για την αναδιάρθρωσή της τον Ιούνιο του 2012.
Στο ίδιο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, «η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές».
Η ΔΕΗ διαθέτει συνολικά 16 μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΥΗΣ) σε λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.060 ΜW (το 22% περίπου της συνολικής ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος). Η πραγματική μέση παραγωγή όλων των ΥΗΣ, κυμαίνεται μεταξύ 3.500 έως 4.500 GWh ενέργεια που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της όλης ηλεκτρικής παραγωγής.
Ένας εξ αυτών, ο ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα βρίσκεται στον ποταμό Ταυρωπό, στο ν. Καρδίτσας και έχει ισχύ 129,9 MW και το όλο πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων στο Θεσσαλικό κάμπο, ύδρευση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων κλπ). Όποιος ελέγχει τον ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα (λίμνη Ταυρωπού) για την δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους, και η πιθανολογούμενη πώλησή τους εγκυμονεί κινδύνους για ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και εκτόξευση των τιμών τους.
Η φημολογία του προηγουμένου διαστήματος για πώληση του ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλη την τοπική κοινωνία, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει τέτοια σενάρια να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Βάσει των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών σε ιδιώτες επενδυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: