DEH

DEH

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σενάρια για τη μετατροπή των ΥΚΩ σε φόρο…

Σκέψεις για τη μετατροπή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τέλος που είναι σήμερα σε… φόρο, ώστε να καλυφθεί το νομικό κενό που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις καθορισμού τους, εξετάζουν οι νομικοί της ΔΕΗ.
Στο επιτελείο της επιχείρησης πασχίζουν να βρουν λύση στο θέμα των αποζημιώσεων που εισπράττει για τις ΥΚΩ, και μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μετατροπή τους σε φόρο, αφού ο τελευταίος έχει πολύ πιο βαρύνουσα ισχύ, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο και κρίθηκε συνταγματικό.
Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση στα γραφεία της ΡΑΕ, ωστόσο
αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου απλό, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τις αντικρουόμενες απόψεις των νομικών, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ από την απόφαση του ΣτΕ. Το «καλό» για τη ΔΕΗ σενάριο είναι ότι θα υποχρεωθεί να επιστρέψει μέσω του ΔΕΣΜΗΕ προς τις Energa και Hellas Power μόνο το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια δηλαδή που κακώς σύμφωνα με το ΣτΕ κατέβαλαν οι δύο εταιρείες, αφού δεν είχαν δυνατότητα δραστηριοποίησης στην αγορά των νησιών. Το «εφιαλτικό» σενάριο, παραμένει το να ασκηθούν εναντίον της προσφυγές, και να αναγκαστεί η ΔΕΗ να επιστρέψει χρήματα παλαιότερων ετών, του 2009, του 2010, και του 2011, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και τα 700 εκ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2012.
Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ το πολύ 1 έτος…
Έτσι, αυτό που επιχειρεί να βρει τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ είναι μια «φόρμουλα» που θα την προστατέψει, σε περίπτωση που κληθεί να επιστρέψει πίσω στους καταναλωτές, όχι τα 80 εκ. ευρώ, αλλά το 1,5 δισ. ευρώ. Και το πρόβλημα είναι πως αν οι ΥΚΩ «μετονομασθούν» σε φόρο, άντε ο τελευταίος να ισχύσει και για το 2011, αφού η επιβολή ενός φόρου έχει αναδρομική ισχύ το μάξιμουμ ως ένα έτος πριν την εφαρμογή του. Με τα προηγούμενα έτη τι γίνεται ; Για το 2009 και το 2010, τα έτη δηλαδή στα οποία θα αφορά η ρύθμιση, ο φόρος αυτός δεν θα έχει ισχύ, εξηγούν νομικοί κύκλοι. Το «εφιαλτικό» επομένως σενάριο, για τα οποίο ακόμη στη ΔΕΗ δεν έχουν βρει τη λύση, είναι αφενός να κληθεί να επιστρέψει το 1- 1,5 δισ. ευρώ, αφετέρου να μην μπορεί να «μαζέψει» το ποσό αυτό ξανά.
Εύκολη λύση στο σταυρόλεξο δεν υπάρχει, ωστόσο όσο το νομικό κενό των ΥΚΩ παραμένει και το θέμα τελεί υπό διερεύνηση, ο χρόνος για τη ΔΕΗ «στενεύει».

ΑΠΟ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: