DEH

DEH

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αναξιόπιστη η μελέτη επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος για τα ΑΔΙ - Λανθασμένες παραδοχές και σκόπιμες παραλείψεις

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ με στόχο να αποδείξει την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος
Σε παραζάλη βρίσκονται οι επιτελείς της απερχόμενης κυβέρνησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Δεν μπορεί αλλιώς να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, δημοσιοποιούν μια μελέτη επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποτίθεται ότι συνοδεύει το σχέδιο του Μόνιμου
Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, τα λεγόμενα  ΑΔΙ, που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενός Μηχανισμού που έχει προβληθεί τόσο από το υπουργείο Ενέργειας όσο και από τη ΔΕΗ ως «σωτηρία» για την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη θα λαμβάνει ετησίως μέσω του Μηχανισμού περί τα 50 - 60 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά της που αμφισβητείται έντονα.
Όμως για να ενταχθεί η Πτολεμαΐδα 5 στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, αυτός θα πρέπει να έχει εγκριθεί από την DGComp πριν από τις 4 Ιουλίου, δηλαδή σε δυο ημέρες από σήμερα. 
Κάτι το οποίο αποκλείεται να συμβεί και το γνωρίζουν καλά οι επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Άλλωστε το παραδέχθηκε πρόσφατα και ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, επιμένοντας ωστόσο ότι η ψήφιση από τη ελληνική Βουλή του σχεδίου του Μηχανισμού διασφαλίζει τυπικά ότι ο Μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα πριν τις 4 Ιουλίου. 
Όμως οι παραδοξότητες δεν σταματούν εδώ, αφού τον ισχυρισμό αυτό καταρρίπτει ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης που επίσης σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωνε ότι η νομική γνωμάτευση πάνω στην οποία βασίζει ο υπουργός τους ισχυρισμούς του δεν είναι ισχυρή και ότι για να τεθεί σε λειτουργία ο Μηχανισμός θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν. 
Κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο διήμερο, δηλαδή έως αύριο Πέμπτη 4 Ιουλίου που είναι και η προτελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις εθνικές εκλογές. 
«Έργα» της τελευταίας στιγμής
Όλα αυτά είναι γνωστά και εύκολο να ερμηνευθούν, εντασσόμενα στη γενικότερη προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να δείξει ότι παράγει έργο έως την τελευταία στιγμή και ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΓΕΝΟΠ και της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας για στήριξη την Πτολεμαΐδα 5. 
Όμως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι επιτελείς του ΥΠΕΝ και ο κ. Σταθάκης επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόλις χθες (2/7) μια μελέτη επάρκειας ισχύος που εκπονήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και η οποία θεωρητικά αποδεικνύει την αναγκαιότητα του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν. 
Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές οι επιτελείς του ΥΠΕΝ ευχαριστούν όσους έλαβαν μέρος στη διαβούλευση για τον Μηχανισμό, αφού είναι γνωστό ότι υποχρεώθηκαν από την Κομισιόν να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση, την οποία απέφευγαν επί μήνες. Και μάλιστα αυτό έγινε μετά από διαμαρτυρία των ενεργοβόρων βιομηχανιών προς την DGComp, οι οποίες ζήτησαν μετ’ επιτάσεως τη συμμετοχή του demand στον Μηχανισμό.
Είναι επίσης άγνωστο το κατά πόσο το σχέδιο που υπεβλήθη προς έγκριση στην κ. Μαργκερίτ Βεστάγκερ έλαβε υπόψιν του τα ζητήματα που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση. 
Και βεβαίως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η μελέτη επάρκειας που δημοσιοποιήθηκε χθες έχει υποβληθεί στην Κομισιόν. 
Κάτι που είναι μάλλον απίθανο, αφού είναι εμφανέστατα παρωχημένη.   
Λάθη και παραλείψεις 
Άλλωστε η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι η μελέτη που έχει ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επικαιροποιηθεί εντός του 2019 λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.  
Η μελέτη που αφορά την περίοδο 2019-2030 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι εξαρτημένο από τις εισαγωγές κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου και κατά συνέπεια τίθενται ζητήματα επάρκειας για τη χώρα. 
Όμως δεν είναι λίγες οι παραδοχές της σε σχέση με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που είναι εμφανέστατα λανθασμένες, ενώ δεν λαμβάνει υπόψιν τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν όλοι οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγικοί όμιλοι της χώρας. 
Για παράδειγμα σύμφωνα με την μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης θα λειτουργεί µε την πλήρη της ισχύ από τα μέσα του 2019, κάτι το οποίο βεβαίως και δεν συμβαίνει, ενώ η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα ενταχθεί στο σύστημα στα μέσα του 2021. 
Κάτι το οποίο επίσης και δεν πρόκειται να συμβεί αφού ήδη η ΔΕΗ προβλέπει την ολοκλήρωση της μονάδας το 2022. 
Επίσης προβλέπει ότι οι μονάδες των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς αποσύρονται στο τέλος του 2018 και αρχές του 2019 για τη µονάδα Καρδιά IV, την ώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις για παράταση του χρόνου ζωής των συγκεκριμένων μονάδων στις 36.000 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: